Vrem o lege centrată pe nevoile studenților

0

ANOSR, în calitate de reprezentant legitim al studenților, s-a implicat activ de-a lungul timpului, în toate demersurile care au avut ca obiect reformarea sistemului educațional românesc, adoptând de fiecare dată acțiuni constructive pentru ca drepturile studenților să fie protejate.

În ceea ce privește actualul proiect al Legii Educației, ANOSR susține următoarele:

1. Includerea studenților în desemnarea Rectorului și în toate deciziile luate în universitate

Alegerea Rectorului este una dintre cele mai importante decizii. Rectorul trebuie să fie recunoscut de către studenți ca reprezentant al comunității academice din care ei fac parte.

2. Independența sistemelor de reprezentare a studenților

Studenții trebuie să aibă libertatea de a se implica și organiză în conformitate cu tipologia și nevoile lor, fără implicarea conducerilor universităților sau a altor factori externi.

3. Eliminarea taxelor pentru actele de studii și pentru alte documente oficiale

Statul trebuie să gireze gratuitatea eliberării acestor categorii de documente oficiale.

 4. Garantarea finanțării de către stat a căminelor și a cantinelor

Căminele și cantinele sunt finanțate într-o măsură semnificativă de către stat. Acest lucru trebuie să se mențină și pe viitor pentru a se asigura condiții sociale normale pentru studenți.

5. Definirea clară a rolului burselor studențești

Bursele au rolul fie de a stimula excelenţa, fie pentru susţinerea financiară a studenţilor cu venituri reduse. Mai mult, bursele sociale trebuie să acopere un minim de masă şi cazare și pot fi cumulate cu alte forme de burse.

6. Limitarea numărului de mandate deținute de către un Rector

Limitarea numărului de ani în care o persoană poate ocupa funcția de rector este un gir al democrației în universități.

ANOSR va lupta în continuare pentru a avea o lege care să răspundă nevoilor studenților, și pentru ca amendamentele propuse să fie incluse în varianta finală a legii. Indiferent de modul în care aceasta este adoptată, ANOSR își dorește un proces transparent care să garanteze posibilitatea de discuție și dezbatere cu cei care fac parte din sistemul educațional.

“În ultimii ani am fost de fiecare dată prezenți la toate dezbaterile pe tema unei noi legi a educației, venind cu propuneri care să răspundă nevoilor noastre. Sperăm ca reprezentanții MECTS să fie deschiși către nevoile și amendamentele propuse de către studenți. De această dată, dorim să ne asigurăm că nu vor apărea aceleași “erori tehnice” ca în cazul varianței de lege transmisă catre Camera Deputaților.” Daniela ALEXE, Președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply