Viitorul țării, la limita emigrării

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță marți, 25 mai, începând cu ora 10, greva japoneză. 20.000 de studenți din toată țara vor purta banderole albe și se vor mobiliza pentru a semnala că o reducere a subvențiilor de cămine-cantine și a burselor NU este o soluție pentru scăparea țării de criza economică. Studenții din centrele universitare: București, Constantă, Galați, Iași, Suceava, Targu-Mures, Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Craiova, Petroșani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara,Timișoara vor protesta cu banderole albe pe parcursul întregii zile.

ANOSR consideră că un Guvern responsabil trebuie să întocmească o strategie capabilă să scoată țara din impas și nu să aducă mai multe probleme, sacrificând studenții. Lezarea drepturilor studenților doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale, nu ar fi o decizie responsabilă și nici etică. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenți pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subvenției de masă și cazare cu 15% și a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă și fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenților. Reamintim că pentru burse, statul cheltuie 69 RON per student, 25 % însemnând 17 RON economie.

Pentru ca ANOSR a venit tot timpul cu o poziție constructivă, milităm pentru o eficientizare a sistemului de acordare a burselor. Aceste forme de sprijin nu asigură în continuare un minim de masă și cazare garantat de stat. Astfel, în contextul în care cazarea costă deja mai mult decât bursa, riscăm să ne batem joc de viitorul țării. În situații de criză nu ar trebui să se reducă și să nu se mai investească în educație, deoarece tocmai soluțiile pentru scoaterea României din criză vor veni din partea tinerei generații.

„Avem speranța că Guvernul nu va lua decizia de reducere a subvențiilor și burselor, evitând astfel nemulțumirea unei alte categorii sociale, printr-o politică de imagine și nu printr-o politică financiară, de care România are nevoie. Avem probleme majore cu emigrarea „creierelor” din România, iar o astfel de politică va determina ca acest fenomen să capete o amploare și mai mare.” Cezar Mihai HÂJ – Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply