Viitorul Implică Studenții!

0

În contextul în care peste aproximativ 2 luni în România vor avea loc alegeri parlamentare ce vor decide soarta țării pentru următorii 4 ani, cu ocazia începutului unui nou an universitar, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) lansează campania Viitorul Implică Studenții (V. I. S.), împreună cu o serie de 15 obiective ale studenților pentru dezvoltarea sistemului educațional universitar din România.

Studenții din România au VISuri și dorințe pe care vor să aibă posibilitatea să le transforme în realitate, pentru viitorul lor și al țării în care trăim cu toții. Studenții își doresc o Românie „altfel”, mai puternică, mai performantă, mai cinstită, mai educată, și sunt dispuși să se implice activ în construirea acestui ideal. Studenții de astăzi reprezintă viitorul României și sunt conștienți că singura șansă pentru dezvoltarea societății românești este investiția în educație și consolidarea unui sistem de învățământ de calitate. Așadar, aflându-ne în preajma unui moment ce va influența decisiv viitorul României, alegerile parlamentare, studenții consideră că este timpul ca politicienii și partidele politice să își creioneze programele lor politice în jurul unui priorități cheie: educația – cu adevărat prioritate națională. Toamna aceasta trebuie să fie despre EDUCAȚIE! Viitorul îi implică pe studenți, iar politicienii trebuie să fie conștienți de acest lucru și să renunțe la abordarea total iresponsabilă pe care au avut-o asupra educației în ultimii ani.

Toți candidații la alegerile parlamentare din această toamnă și toate partidele politice din România sunt invitate să își asume cele 15 priorități ale studenților și să le includă în programele lor politice cu care vor candida, iar apoi, dacă vor fi aleși, sunt invitați să le pună în practică din Parlamentul României și/sau din Guvernul României, după caz, începând chiar cu Legea bugetului de stat pentru anul 2017.

Aceste obiective reprezintă concluziile Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), desfășurat în perioada 8-16 august 2016, la Galați, când peste 330 de lideri ai studenților din întreaga țară au participat la o serie de dezbateri în cadrul mai multor ateliere de lucru, analizând diferite aspecte privind sistemul de învățământ superior românesc, situațiile întâlnire în universitățile din țară și răspunsurile studenților la chestionarele aplicate public de ANOSR.

Reprezentanții studenților consideră că, în această toamnă, clasa politică trebuie să dea dovadă de maturitate și să acționeze ca atare atunci când afirmă că educația reprezintă o prioritate națională, asumându-și următoarele priorități în programele lor politice și finanțând corespunzător învățământul.

 1. O finanțare corespunzătoare a educației, peste media statelor membre ale Uniunii Europene, bazată pe performanță, prin alocarea anuală a minimum 6% din Produsul Intern Brut pentru acest sector.
 1. Un cadru legislativ stabil și predictibil în ceea ce privește sistemul național de învățământ, realizat în urma unei consultări autentice cu toți actorii din sistemul de educație.
 1. Un fond pentru burse suficient de mare, care să permită universităților să acorde astfel de forme de sprijin tuturor studenților care au nevoie, într-un cuantum care să acopere cheltuielile lunare de cazare, masă, încălțăminte, îmbrăcăminte și materiale pentru studiu, precum și alte mecanisme care să transforme sistemul educațional românesc într-unul echitabil, în așa fel încât abandonul universitar cauzat de lipsa resurselor financiare să fie eradicat.
 1. Fonduri de investiții care să permită renovarea căminelor studențești pentru a le aduce la standarde europene, precum și construcția de noi cămine studențești acolo unde există deficit de locuri de cazare, în comparație cu cererea.
 1. Sistem de consiliere și orientare în carieră finanțat corespunzător, funcțional, cu resurse umane suficiente și bine pregătite, atât în învățământul preuniversitar, cât și în cel universitar, astfel încât toți elevii și studenții să acceseze astfel de servicii gratuit pe parcursul studiilor, pentru a le facilita alegerea unor trasee educaționale corespunzătoare și o inserție pe piața muncii cât mai facilă, precum și pentru a combate abandonul studiilor universitare.
 1. O legislație corespunzătoare pentru stagii de practică și internshipuri, care să confere drepturi celor ce parcurg astfel de stagii, precum și o pondere mult mai mare a practicii în studiile universitare, cu sprijin direct oferit studenților de universități prin garantarea de locuri de practică de calitate în toate domeniile.
 1. Fonduri suficiente și legislație corespunzătoare, care să permită dezvoltarea unui sistem de învățământ cu adevărat centrat pe studenți, flexibil, cu mijloace și metode de predare adaptate nevoilor acestora, bazate pe o infrastructură academică modernă, resurse de învățare de actualitate și cadre didactice bine pregătite și cu abilități pedagogice bine dezvoltate, conferite de un sistem de formare performant.
 1. Sistem de asigurare și evaluare a calității în învățământul superior corelat cu directivele europene în domeniu, obiectiv, echidistant și performant, care să nu permită ca vreun derapaj să rămână nesancționat în sistem, care să încurajeze universitățile să crească calitatea programelor de studii oferite, pentru toate ciclurile de studiu, și care să implice studenții în toate procesele sale.
 1. Etica, integritatea și buna guvernanță – principalele valori pe care se bazează sistemul educațional românesc, garantate de o legislație solidă în domeniu, care să nu permită niciun fel de abatere care să rămână nesancționată, și care să fie inoculate elevilor și studenților încă din primii ani de studiu prin mijloace specifice de educare.
 1. Sistem de învățământ competitiv și atractiv la nivel internațional, prin investiții substanțiale ale statului în programe de cercetare, dezvoltare și inovare și prin însănătoșirea imaginii publice a acestuia, eliminând corupția și impostura de orice tip.
 1. Programe naționale corespunzătoare care să sprijine universitățile să își adapteze infrastructura și resursele academice pentru nevoile studenților cu dizabilități.
 1. Consolidarea statutului studenților drept parteneri egali, cu drepturi depline, în sistemul de învățământ superior, inclusiv prin asigurarea dreptului acestora de a participa în procesele de alegere pentru funcțiile de conducere din universități într-o proporție de cel puțin 25% din totalul electoratului.
 1. Dezvoltarea programului național de tabere studențești prin creșterea numărului de beneficiari și prin valorificarea centrelor de agrement și de tineret aflate în administrare publică.
 1. Promovarea principiilor transparenței, competenței și meritocrației în toate structurile sistemului de învățământ superior și eliminarea oricăror ingerințe politice.
 1. Misiunea Caselor de Cultură ale Studenților trebuie regândită și reformată fundamental, astfel încât acestea să redevină puncte de sprijin pentru studenți, în strâns parteneriat cu universitățile.

            În săptămânile următoare, reprezentații ANOSR vor purta discuții despre obiectivele studenților pentru învățământul superior românesc atât cu reprezentanți ai actualului Guvern al României, cât și cu candidații la alegerile parlamentare din această toamnă și partidele politice din România.

            Campania „Viitorul Implică Studenții (V. I. S.)” reprezintă un demers al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) prin care ne dorim responsabilizarea atitudinii clasei politice din România față de educație, precum și mobilizarea studenților din România pentru a se implica activ din punct de vedere civic.

O versiune pe larg a celor 15 obiective, cu detalii concrete la fiecare dintre ele, puteți citi AICI.

Propunerile ANOSR pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2017 pot fi citite AICI.

ACTUALIZARE 1:

În data de 12.10.2016, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis adrese prin care a solicitat întâlniri cu reprezentanți ai conducerilor următoarelor partide politice, pentru a dezbate cele 15 obiective ale studenților:

Până la data de 19.10.2016 am primit răspuns de la M10, PNL, UDMR și USR, programând deja o întâlnire cu PNL (pentru data de 20.10.2016), în timp ce cu celelalte 3 partide întâlnirile fiind în curs de programare, pentru săptămâna 24-28.10.2016. Sperăm ca și celelalte formațiuni politice să răspundă invitației noastre și să se întâlnească cu reprezentanții ANOSR pentru a discuta dorințele pe care studenții le au pentru următorii ani.

În urma fiecărei întâlniri, ANOSR va anunța public care au fost concluziile discuțiilor.

ANOSR a propus fiecărui partid politic care a acceptat întâlnirea să semneze și un angajament cu privire la obiectivele pentru dezvoltarea învățământului superior pe care reprezentanții acestuia și le asumă să le susțină în viitorul ciclu electoral (2016-2020).

Până la data de 26.11.2016 și-au asumat că vor semnat angajamentul cu obiectivele pe care le agrează următoarele partide: PNL, UDMR, PSD, PACT, ALDE, PUSR.

Până la data de 10.12.2016 au fost primite următoarele angajamente semnate (în ordinea primirii):

 • Partidul Național Liberal (PNL) – semnat de președintele PNL, Alina Gorghiu, și de vicepreședintele PNL responsabil cu domeniul educațional, Raluca Turcan;

 • Alianța Democraților și Liberalilor (ALDE) – semnat de co-președinții ALDE, Daniel Constantin și Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu;

 • Partidul Social Democrat (PSD) – PSD a formulat și transmis către ANOSR un răspuns, semnat de președintele partidului, Liviu Dragnea, la angajamentul propus de federație, prin care menționează care dintre obiectivele propuse de studenți se regăsesc și în programul de guvernare al partidului, nesemnând angajamentul în forma inițială propusă de ANOSR.

 • Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Platforma Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și Partidul Uniunea Salvați România (PUSR) NU ne-au transmis niciun angajament semnat, deși și-au asumat acest lucru, unele dintre ele în mai multe rânduri, iar noi le-am reamintit fiecăruia cel puțin de 2 ori după întâlnire despre acest aspect.

ACTUALIZARE 2:

În data de 20.10.2016, în intervalul orar 11:30-12:15, o delegație formată din 6 reprezentanți ai Biroului de Conducere ANOSR (Vlad Cherecheș – președinte, Diana Gherasim – secretar general, Marius Deaconu, Bianca Alexandra Cone și Larisa Dumitroaea – vicepreședinți educaționali și Mădălina Florea – vicepreședinte dezvoltare organizațională) au participat la o întâlnire cu deputații Raluca Turcan (vicepreședinte PNL și coordonatoarea comisiei de educație a partidului) și Florin Alexe (vicepreședinte PNL), la Palatul Parlamentului. S-a discutat despre programul politic al Partidului Național Liberal în ceea ce privește educația și despre cele 15 obiective propuse de ANOSR prin campania Viitorul Implică Studenții. S-a ajuns la consens pe mai multe puncte, printre care: creșterea fondului pentru burse studențești, finanțarea universităților în funcție de criterii de performanță, consolidarea sistemului de consiliere și orientare în carieră, atât în învățământul preuniversitar, cât și cel universitar, și alocarea de resurse pentru a suplimenta numărul de resurse umane specializate în astfel de structuri, adoptarea unei legi a internshipului și creșterea ponderii activităților practice în planurile de învățământ ale programelor de studii universitare, operaționalizarea unei platforme online care să indexeze toate lucrările de licență, disertație și doctorat, implicarea studenților din ciclurile de licență și master în programe de cercetare, reintroducerea incompatibilităților dintre funcțiile de conducere din universități și cele de parlamentar, reformarea sistemului de funcționare al Caselor de Cultură ale Studenților. În viitorul apropiat s-a convenit că va mai exista o întâlnire între reprezentanți ai ANOSR și mai mulți reprezentanți ai PNL din comisiile de educație și tineret, iar reprezentanții PNL și-au asumat că vor semna un angajament public cu toate punctele propuse de ANOSR pentru dezvoltarea învățământului superior pe care le agrează și pe care le vor susține în viitoarea legislatură parlamentară.

Angajamentul a fost semnat în data de 29.11.2016.

ACTUALIZARE 3:

În data de 25.10.2016, în intervalul orar 18:10-19:05, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR și Bianca Alexandra Cone, vicepreședinte educațional ANOSR, s-au întâlnit cu domnul Hunor Kelemen, președintele Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) și cu domnul Antal Lorant, președintele Conferinței Tinerilor Maghiari din România (MIERT), la sediul UDMR din București. În urma discuțiilor, reprezentanții UDMR au agreat să susțină toate obiectivele propuse de ANOSR, cu excepția punctului 14 (reintroducerea incompatibilitățile între funcțiile de parlamentar și cele de conducere din universități). În perioada următoare, urmează ca și reprezentanții UDMR să semneze un angajament public de susținere a acestor obiective.

10.12.2016: Reprezentanții UDMR nu au transmis până în prezent angajamentul semnat către ANOSR, deși au primit încă 2 reamintiri de la reprezentanții ANOSR.

ACTUALIZARE 4:

În data de 09.11.2016, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis adrese prin care a solicitat întâlniri cu Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis și cu Prim-ministrul României, domnul Dacian Julien Cioloș, pentru a dezbate cele 15 obiective ale studenților pentru dezvoltarea învățământului superior, precum și propunerile studenților pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2017:

ACTUALIZARE 5:

În data de 10.11.2016, în intervalul orar 11:45-12:20, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR și Bianca Alexandra Cone, vicepreședinte educațional ANOSR, s-au întâlnit cu domnul Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat (PSD), și cu doamna Ecaterina Andronescu, vicepreședinte al PSD, la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10. Domnul Dragnea ne-a prezentat principiile economice pe care este construit programul de guvernare al PSD și a promis că va răspunde în scris în următoarele 2-3 zile ANOSR referitor la poziția PSD față de cele 15 obiective propuse, asumându-și să semneze și un angajament și să introducă în programul de guvernare punctele pe care le agrează. De asemenea, domnul Dragnea a insistat pe ideea că ar trebui ca ANOSR să își asume public susținerea unui anumit partid, afirmând că ipoteza că se poate colabora cu toată lumea este una idealistă și utopică. Noi considerăm că mișcarea studențească trebuie să rămână independentă și non-partizană și dorim să colaborăm, echidistant, cu toate partidele politice care pot susține obiective propuse de federație.

ACTUALIZARE 6:

În data de 10.11.2016, în intervalul orar 16:10-17:15, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR, s-a întâlnit cu domnul Sebastian Burduja, președintele Platformei Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT) și cu domnul Marian Staș, expert independent în educație și susținător al PACT, la sediul PACT din București. În urma unei discuții foarte constructive, s-a agreat un consens pe toate cele 15 obiective ale ANOSR, urmând ca reprezentanții PACT să semneze și un angajament în acest sens. De asemenea, am primit propuneri de inițaitive pe care să le susținem, precum înființarea programelor de studii de licență pentru formarea cadrelor didactice, dezvoltarea unei rețele de alumni în cadrul fiecărei universități sau crearea unui cadru legislativ care să permită studenților să obțină credite transferabilă din universități diferite.

10.12.2016: Reprezentanții PACT NU au transmis până în prezent angajamentul semnat către ANOSR, deși au mai promis în alte 2 rânduri că vor face acest lucru și au primit reamintiri de la reprezentanții ANOSR.

ACTUALIZARE 7:

În data de 15.11.2016, în intervalul orar 12:15-13:30, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR și Bianca Alexandra Cone, vicepreședinte educațional ANOSR, s-au întâlnit cu domnul Daniel Constantin, co-președinte al Alianței Liberarilor și Democraților (ALDE), domnul Sorin Mihai Cîmpeanu, candidat pentru Camera Deputaților din partea ALDE și domnul Vlad Țone, președinte al organizației de tineret a ALDE, la sediul ALDE din Șoseaua Kiseleff nr. 57. A avut loc o discuție elaborată, bazată pe multe date, despre situația învățământului superior românesc, insistându-se pe finanțarea acestui domeniu, dar și despre cele 15 obiective propuse de ANOSR. ALDE își asumă, însă, doar creșteri succesive de 13% ale bugetului educației, astfel încât în 2017 să se ajungă la o alocare de doar 4,2% din Produsul Intern Brut pentru acest domeniu, și abia în 2020 să se ajungă la 6% din PIB pentru educație. De asemenea, reprezentanții ALDE nu sunt de acord cu reintroducerea incompatibilităților între funcția de rector și cea de parlamentar. În general, pe celelalte obiective propuse de ANOSR a existat consens, iar co-președintele ALDE și-a asumat că va semna un angajament cu toate obiectivele pe care partidul le agrează.

Angajamentul a fost semnat în data de 7.12.2016.

ACTUALIZARE 8:

În data de 15.11.2016, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis o adresă prin care a solicitat o întâlnire cu Ministrul Finanțelor Publice, doamna Anca Dana Dragu, pentru a discuta propunerile studenților pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2017.

ACTUALIZARE 9:

În perioada 11-16 noiermbie 2016, la Summitul Tinerilor, ediția 1, eveniment inițiat de Consiliul Tineretului din România, federația care reprezintă tinerii din întreaga țară și unde ANOSR este membră cu drepturi depline, a fost conturată și lansată Rezoluția Tinerilor, un document ce reunește prioritățile mișcării de tineret în mai multe domenii, ANOSR redactând secțiunea despre învățământ superior, având la bază cele 15 obiective ale studenților pentru dezvoltarea învățământului superior.

Ulterior, principalele organizații de tineret neguvernamentale, sindicale și patronale din România, semnatare ale Rezoluției Tinerilor, au început o serie de întâlniri cu liderii partidelor politice, cărora le cer asumarea unei serii de măsuri în domeniul tineretului. Acestea vizează creșterea natalității, educația, condițiile de muncă, susținerea antreprenoriatului, voluntariatul, sportul școlar și universitar, mediul, combaterea discriminării și cultura, precum și o abordare integrată a acestora și un ministru al viitorului Guvern care să răspundă de tineret. ANOSR participă la toate aceste întâlniri, susținând obiectivele studenților pentru dezvoltarea învățământului superior.

ACTUALIZARE 10:

În urma adresei transmise pentru a discuta propunerile studenților cu Președintele României, în data de 23.11.2016, în intervalul orar 14:00-16:00, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR și Bianca Alexandra Cone, vicepreședinte educațional ANOSR, s-au întâlnit cu Ligia Deca, Consilier de Stat în cadrul Departamentului Educație și Cercetare al Administrației Prezidențiale. Într-o conversație foarte productivă, s-a discutat despre obiectivele propuse de studenți, propunerile acestora pentru Legea bugetului de stat pentru anul 2017, statusul unor inițiative anterioare ale ANOSR de modificare de acte normative sau Dezbaterea Națională pentru Educație și Cercetare „România Educată”, derulată de Administrația Prezidențială, unde și ANOSR a înscris 7 dezbateri proprii în acest an, și etapele sale viitoare. S-a agreat faptul că se va ține cont de obiectivele propuse de ANOSR în redactarea documentelor ce vor rezulta în urma diverselor etape ale proiectului „România educată”. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea organizării unei întâlniri între reprezentații ANOSR și Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, la începutul anului 2017. Adminsitrația Prezidențială rămâne un partener constant al ANOSR în demersurile pentru dezvoltarea sistemului educațional românesc.

ACTUALIZARE 11:

În data de 26.11.2016, în intervalul orar 19:00-20:50, la sediul ANOSR, Vlad Cherecheș, președinte ANOSR și Bianca Alexandra Cone, vicepreședinte educațional ANOSR, s-au întâlnit cu Cristian Gabriel Seidler și Tudor Rareș Pop, candidați ai Partidului Uniunea Salvați România (PUSR) pentru Camera Deputaților în Municipiul București. Într-o discuție amplă, s-au analizat cele 15 obiective ale studenților pentru dezvoltarea învățământului superior, dar și alte subiecte, precum Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei, și s-a discutat despre temele de interes pentru PUSR pentru educație. A existat consens pe majoritatea punctelor discutate, exitând viziuni ușor diferite cu privire la administrarea Caselor de Cultură ale Studenților. De asemenea, reprezentanții PUSR urmează să ne comunice care vor fi creșterile bugetare în domeniul învățământului superior pe care partidul le va susține. Reprezentanții PUSR și-au asumat că vor semna un angajament cu toate obiectivele propuse de noi pe care vor agrea să le susțină.

10.12.2016: Reprezentanții PUSR NU au transmis până în prezent angajamentul semnat către ANOSR, deși au mai promis în alte 2 rânduri că vor face acest lucru și au primit reamintiri de la reprezentanții ANOSR.

În acest moment nu mai sunt alte partide politice care să-și fi anunțat intenția de a se întâlni cu reprezentanții ANOSR, în urma adreselor transmise, pentru a discuta despre obiectivele studenților pentru dezvoltarea învățământului superior. ANOSR este în continuare deschisă să discute cu oricare alt partid politic despre inițiativele federației.

De asemenea, deși toate cele 6 partide cu care reprezentanții ANOSR au avut întâlniri până în prezent și-au asumat că vor semnat un angajament cu obiectivele pe care le susțin, până în prezent nu am primit niciun document semnat, de la niciun partid.

ACTUALIZARE 12:

În data de 28.11.2016, în intervalul orar 14:00-15:10, o delegație formată din reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit cu reprezentanții Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) Daniel Constantin (co-președinte), prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu (candidat la Camera Deputaților), Vlad Țone (președinte organizația de tineret), Cristian Cosmin și Ion Valentin Voicu., la sediul ALDE din Șoșeaua Kiseleff nr. 57. ANOSR a fost reprezentată la această întâlnire de Vlad Cherecheș, președinte al federației, reiterând obiectivele studenților în domeniul învățământului superior. Reprezentanții ALDE și-au asumat, încă o dată, că vor transmite către ANOSR angajamentul semnat cu obiectivele pe care partidul și le asumă pentru susținere.

Angajamentul a fost semnat în data de 7.12.2016.

ACTUALIZARE 13:

În data de 29.11.2016, în intervalul orar 13:00-14:10, o delegație formată din reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit cu Alina Gorghiu, președintele Partidului Național Liberal (PNL), la sediul PNL București din Aleea Modrogan nr. 22. ANOSR a fost reprezentată la această întâlnire de Vlad Cherecheș, președinte al federației, reiterând obiectivele studenților în domeniul învățământului superior. Alina Gorghiu și-a asumat că PNL susține introducerea în Legea Educației Naționale a incompatibilităților între funcțiile de conducere din universități și calitatea de parlamentar, precum și a incompatibilităților dintre funcțiile politice și cele de inspector școlar. De asemenea, cu această ocazie a fost semnat de către Alina Gorghiu, președinte PNL și Raluca Turcan, vicepreședinte PNL, coordonatorea comisiei de educație a partidului, și angajamentul cu obiectivele pe care PNL le susține în domeniul învățământului superior, dintre cele propuse de ANOSR.

ACTUALIZARE 14:

În data de 30.11.2016, în intervalul orar 12:10-12:50, o delegație formată din reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit cu Traian Băsescu, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, candidat PMP la Camera Deputaților, Gabriel Popa, președintele Orgainzației de Tineret a PMP și Teodora Brabete, la sediul PMP din București. ANOSR a fost reprezentată la această întâlnire de Vlad Cherecheș, președinte al federației, prezentând succint obiectivele studenților pentru dezvoltarea învățământului superior. De asemenea, s-a stabilit cu domnul Traian Băsescu organizarea unei întâlniri ANOSR-PMP, în săptămâna 5-9 decembrie 2016, pentru a discuta detaliat despre angajamentul și obiectivele propuse de federație.

10.12.2016: Reprezentanții PMP nu au mai răspuns încercărilor ANOSR de a-i contacta, ulterior acestei întâlniri, pentru a programa o nouă întâlnire ANOSR-PMP, așa cum promiseseră.

ACTUALIZARE 15:

În data de 05.12.2016, în intervalul orar 14:00-15:30, o delegație formată din reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit cu Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat (PSD), Ecaterina Andronescu, vicepreședinte PSD, Marian Neacșu, secretar general PSD, Gabriel Petrea, președinte TSD, Șeila Abdulamit, candidat PSD la Camera Deputaților în Municipiul București și alți reprezentanți ai TSD (Bogdan Tălmaciu, Alexandru Bîndar etc.), la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10. ANOSR a fost reprezentată la această întâlnire de Vlad Cherecheș, președinte al federației. Acesta a transmis președintelui PSD faptul că, deși în urma întâlnirii sale cu reprezentanții ANOSR din data de 10.11.2016, și-a asumat că în maximum 2-3 zile va transmite către noi angajamentul semnat cu obiectivele pe care PSD le agrează dintre cele propuse de ANOSR, acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. Liviu Dragnea și-a asumat acest fapt și a promis că până cel târziu a doua zi va transmite către ANOSR acest angajament. De asemenea, Liviu Dragnea și-a asumat că PSD va susține solicitarea ANOSR pentru alocarea a 201 lei/lună/student bugetat pentru fondul pentru burse studențești, începând cu anul 2017. Gabriel Petrea a fost mandatat de președintele PSD să se asigure că angajamentul propus de ANOSR și semnat de PSD va ajunge în cel mai scurt timp la noi.

Ulterior acestei întâlniri (în seara zilei de 06.12.2016), Gabriel Petrea ne-a transmis că până cel târziu joi, 08.12.2016, PSD va transmite angajamentul semnat către ANOSR.

Angajamentul a fost transmis în data de 08.12.2016.

ACTUALIZARE 16:

În data de 06.12.2016, în intervalul orar 10:00-11:30, o delegație formată din reprezentanți ai organizațiilor semnatare ale Rezoluției Tinerilor s-au întâlnit, la sediul PUSR din București, cu Nicușor Dan, președintele Partidului Uniunea Salvați România, Vlad Alexandrescu, Cristian Ghica, Florina Raluca Presadă, candidați PUSR la Senatul României în Municipiul București, Oana Bîzgan, Cristina Mădălina Prună, candidați PUSR la Camera Deputaților în Municipiul București, Ilie-Dan Barna, candidat PUSR la Camera Deputaților în județul Sibiu. ANOSR a fost reprezentată la această întâlnire de Vlad Cherecheș, președinte al federației. Acesta a prezentat din nou campania ANOSR, împreună cu cele 15 obiective pentru dezvoltarea învățământului superior, inițiativă ce era cunoscută de o parte din reprezentanții PUSR. De asemenea, am amintit faptul că, în urma întâlnirii din 26.11.2016 cu reprezentanții PUSR, încă nu am primit angajamentul semnat cu obiectivele pe care PUSR și le asumă să le susțină dintre cele propuse de ANOSR. Vlad Alexandrescu și-a asumat coordonarea domeniului educațional din partea PUSR. Au fost dezbătute mai multe tematici ce țin de învățământ superior, în general opiniile susținute de ANOSR fiind împărtășite și de reprezentanții PUSR, care au militat foarte mult pentru asigurarea calității învățământului superior. Am retrimis angajamentul propus de ANOSR și către domnul Vlad Alexandrescu, așteptând un răspuns dacă va fi semnat într-o anumită formă de PUSR sau nu.

10.12.2016: Reprezentanții PUSR NU au transmis până în prezent angajamentul semnat către ANOSR, deși au mai promis în alte 2 rânduri că vor face acest lucru și au primit reamintiri de la reprezentanții ANOSR.

Share.

Leave A Reply