Universitățile NU respectă drepturile studenților!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este dezamăgită de superficialitatea universităților în implementarea Statutului Studentului.

ANOSR a lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Raportul Național de Implementare a Statutului Studentului *. Mai mult de jumătate din cele 20 de universități analizate nu au adoptat un statut universitar al studentului și deci nu au integrat prevederile celui național în regulamentele proprii, deși erau obligate legal să o facă până la începutul lunii iunie.

Statutul Studentului sau Codul Drepturilor și Obligațiilor Studenților este primul document care reglementează drepturile și obligațiile studenților în universități, fiind un pas spre normalizarea sistemului de învățământ superior. Acesta a fost adoptat la inițiativa ANOSR după mai mult de 5 ani de eforturi și dezbateri, prin OMECTS nr. 3666 / 30 Martie 2012.

O bună parte din universitățile din România practică taxe ilegale (precum cele pentru eliberarea adeverințelor de student, a carnetelor, legitimațiilor de bibliotecă sau a foilor matricole), nu respectă dreptul studenților de a fi prezenți la recorectarea lucrărilor atunci când fac contestații, nu publică evaluările cadrelor didactice de către studenți pe siturile proprii, nu acordă burse sociale în cuantumul legal și intervin abuziv în alegerile studenților reprezentanți, încălcând astfel Statutul Studentului!
Solicităm universităților tratarea cu responsabilitate și respect a drepturilor noastre și adoptarea de urgență a Statutelor Universitare ale Studenților. Considerăm că Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) trebuie să investigheze și să aplice sancțiuni universităților care nu urgentează adoptarea acestuia. În același timp, recomandăm studenților să sesizeze orice nereguli constată în universitate comisiilor de etică și organizațiilor studențești!

„Este inadmisibil faptul că majoritatea universităților nu au găsit timpul și voința pentru a-și adapta regulamentele la prevederile Statutului Studentului și că nu au adoptat un Statut Universitar. Raportul lansat trage un semnal serios de alarmă și cere universităților să intre rapid în legalitate. Nu vrem să lăsăm începutul anului universitar să găsească din nou studenții lipsiți de drepturi fundamentale!” Mihai Dragoș, Președinte ANOSR

*varianta actualizată la data de 29.09.2012 cu urmatoarea modificare rezultată în urma sesizării unei erori de centralizare a răspunsurilor din chestionare:
UTCN – Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este una dintre universitațile care nu are adoptat un statut al studentului la nivel de instituție (pe varianta inițială apare pe lista celor care au adoptat acest document)

UPDATE: Prima reacție a MECTS cu privire la Raportul Național de implementare a Statului Studentului

Share.

Leave A Reply