Universitățile, dezinteresate să promoveze oportunitățile pentru studenți

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) critică o parte din universitățile de stat din România pentru dezinteresul acestora în promovarea de oportunități pentru studenți. Studenții sunt nemulțumiți de faptul că acestea nu au publicat pe site-urile proprii informații despre taberele de vară oferite gratuit de Ministerul Tineretului și Sportului studenților merituoși sau din familii defavorizate, deși legea le obligă să facă acest lucru.

Prin intermediul Programului Național Tabere Studențești 2015, 6000 de studenți din toate universitățile de stat ar trebui să beneficieze vara aceasta de un loc gratuit într-o tabără, la mare sau la munte, durata unui sejur fiind de 5 zile. Programul este gestionat de Ministerul Tineretului și Sportului și ar trebui să fie implementat prin intermediul tuturor universităților de stat din România. Acestea din urmă au rolul de a-i informa pe studenți despre existența acestui program, de a organiza procesul de înscriere și selecție, precum și de a rezolva alte aspecte necesare distribuirii taberelor către studenți.

Deși metodologia de organizare și desfășurare a taberelor, emisă prin Ordin de Ministru în data de 15 aprilie, prevede clar faptul că universitățile au obligația de a publica pe site-urile proprii metodologia de organizare a taberelor din acest an până cel târziu la data de 17 aprilie, în acest moment peste jumătate din universitățile de stat nu au publicat încă metodologia pe site, deși perioada de înscriere pentru studenți este de până la 1 mai.

Astfel, ANOSR a trimis azi o adresă către Ministerul Tineretului și Sportului în care solicită ca perioada de înscriere pentru studenți să fie prelungită cu o săptămână, până la 8 mai, și face apel către toate universitățile de stat din România să facă toate demersurile posibile pentru ca studenții să afle de taberele de vară oferite de stat, respectându-și obligațiile legale pe care le au în acest sens.

Studenții care doresc să beneficieze de un loc în taberele de vară pot să depună o cerere tip, însoțită de eventuale documente care să justifice implicarea lor în activități extracurriculare, la secretariatele facultăților sau în format electronic, la adresele de e-mail indicate de universități.

Lista cu studenții care primesc un loc de tabără va fi afișată pe 29 mai, conform metodologiei. Sejururile de 5 zile, la mare sau la munte, se vor desfășura pe perioada 13 iulie – 27 august, fiecare student având posibilitatea să își aleagă perioada potrivită pentru vacanță.

„Taberele pentru studenți sunt unul din mecanismele apreciate de studenți, prin care cei cu rezultate bune la învățătură sau care se implică în activități extracurriculare sunt răsplătiți cu o vacanță la mare sau la munte. Și studenții care vin din medii defavorizate au șansa să beneficieze de un sejur de vacanță, pe care în alte circumstanțe și l-ar fi permis cu greu. Cu toate că inițiativa este binevenită pentru studenți, se pare că pentru unele universități e prea mare deranjul să depună un minim de efort pentru a-i informa pe studenți că pot beneficia de un loc în tabără și care sunt condițiile în care se pot înscrie ca să îl primească. Suntem dezamăgiți de această atitudine dezinteresată a universităților față de oportunitățile sau problemele pe care le au studenții și considerăm că această situație reflectă foarte clar modul în care acestea pun sau nu studenții printre prioritățile lor. Sperăm ca Ministerul Tineretului și Sportului să modifice perioada de înscriere pentru programul de tabere, așa cum am solicitat noi, pentru că altfel foarte mulți studenți nu vor putea beneficia de un drept binemeritat.” – Cristi POPESCU, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply