Un student oferă un vot inteligent!

0

De ce e important să participi la vot?

Votul este principalul instrument democratic pe care îl avem la dispoziţie pentru a influența deciziile celor care ne reprezintă. Este momentul în care influențăm cel mai mult viitorul țării noastre în următorii ani. De aceea este important să oferim un vot informat, să vedem dincolo de promisiunile de fațadă ce soluții concrete propun candidații și să îi sancționăm pe cei cu probleme de integritate. Chiar dacă niciun politician nu ne-a convins să îi acordăm încrederea, este important să ne prezentăm la vot! Atâta timp cât nu ne prezentăm, nu vom fi o miză pentru clasa politică și nevoile noastre, deși deosebit de importante pentru viitorul pe termen mediu și lung al țării, vor rămâne în coada priorităților clasei politice. Avem responabilitatea de a contribui la deciziile care ne vor influenţa în mod deciziv viitorul! Consecințele participării și ale neparticipării le vom resimți cel mai mult și mai îndelungat tot noi, tinerii.

Cum se votează?

 •    Înscrierea la vot se va face pe baza buletinului sau a cărţii de identitate care demonstrează că aceştia au domiciliul pe raza secţiei de votare. Cei care nu se regăsesc pe listele de votanţi, dar au domiciliul în zonă, vor fi trecuţi pe liste suplimentare.
 •    După înscriere, votanţii vor primi două buletine de vot. Unul va cuprinde candidaţii pentru Camera Deputaţilor aflaţi în colegiul lor iar cel de-al doilea, candidaţii pentru Senat. Se consideră vot valabil exprimat doar dacă ştampila „Votat” a fost clar aplicată în căsuţa cu numele candidatului favorit.
 • Orice neregulă sesizată în timpul procesului de votare poate fi sesizată la membrii secţiei de votare sau la Biroul Electoral Judeţean;

Ce faci în cazul în care nu doreşti să votezi nici un candidat din colegiul tău?

Chiar dacă niciun candidat nu te reprezintă ai datoria de a te prezenta la vot!

Un vot se consideră anulat numai dacă pui cel puțin două ștampile, pe cel puțin doi candidați!

Votul nu se anulează dacă:

 •  vei pune o singură ștampilă, iar ștampila va atinge măcar cu umbra tușului un patrulater, votul se consideră valid.
 •  scrii ceva pe buletinul de vot, orice și oricât ai scrie, nu se anulează atât timp cât ai pus o ștampilă.
 •  nu e bine nici să lași buletinul gol, fără ștampile. Teoretic, se anulează. Dar este posibil ca altcineva să ştampileze ulterior buletinul în locul tău.

Ţine cont de propunerile candidaţilor în ceea ce priveşte educaţia ta, de cei care şi-au asumat să îţi ofere o viaţă de student mai uşoară!!!

 •   ANOSR, reprezentanţii tăi de la nivel naţional, au transmis tuturor candidaţilor şi partidelor politice din România o scrisoare prin care le solicitau acestora să îşi asume susţinerea unei serii de soluţii cu privire la creşterea finanţării educaţiei, creşterea puterii de decizie a studenţilor în universităţi, rezolvarea problemei angajabilităţii absolvenţilor. Găsiţi  aici (https://old.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/) lista candidaţilor care susţin propunerile noastre!
 •   Niciun partid politic parlamentar nu a raspuns Scrisorii Deschise lansate de ANOSR!

Este important să verificăm integritatea candidaţilor înainte să le acordăm votul!

     Alianța pentru o Românie Curată a realizat o bază de date cu privire la candidaţii de la alegerile din acest an urmărind o serie de criterii precum, colaborarea cu fosta Securitate, funcțiile deținute în aparatul comunist, funcțiile politice și administrative deținute după 1989, traseismul, migrația de la un partid la altul, nepotismul, gradul de rudenie al candidatului cu alți politicieni din același partid, averea candidaților, afacerile și contractele cu statul, datoriile firmelor candidaților către stat, conflictele de interese și incompatibilitate, condamnări și arestări, calitatea de sponsori ai partidelor politice, atitudini rasiste și discriminatoare. Poţi verifica aici: http://verificaintegritatea.romaniacurata.ro/

 

De ce nu poţi vota în centrul universitar în care studiezi?

 •    Actuala Lege Electorală Nr. 35/2008 oferă posibilitatea cetăţenilor de a vota doar în localitatea de reşedinţă, nu şi în baza vizei de flotant (Art.8).
 •    ANOSR a solicitat Guvernului României acordarea gratuităţii pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie şi acordarea unei zi libere luni 10.12.2012. Detalii aici
 •    MECTS a transmis marţi, 04.12.2012 o notă către universităţile din România cu privire la acoradrea unei zi libere pentru studenţi, luni 10.12.2012
 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu a oferit un răspuns la solicitarea de acorda studenților transport gratuit în perioada 7-10 decembrie. Potrivit agenției de presă Mediafax, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că în ședința de marți, 4 Decembrie 2012 „Nu s-a adus în discuție gratuitatea pe mijloacele de transport”. Pentru a evita pe viitor situația în care participarea la vot este un lux pentru o bună parte din tineri, ANOSR consideră fundamentală modificarea Legii Electorale imediat după aceste alegeri!
Share.

Leave A Reply