Un pas înainte și unul în dos

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), în calitate de reprezentant al studenților la nivel național și internațional, sublineaza faptul că legea educației în forma actuală încă NU răspunde nevoilor studenților din România. Deși s-au făcut progrese în acest sens, potențialul de a avea efecte pozitive în cadrul sistemului universitar românesc nu a fost atins! Legea aduce un afront mișcării studențești din România, blocând accesul studenților în cele mai importante decizii din universități – alegerea funcțiilor de conducere și consiliul de administrație.

ANOSR atrage atenția asupra faptului că, deși în declarații publice se specifică faptul că rectorul unei universități poate fi ales de către ‘comunitatea academica’, acest lucru este FALS. Chiar dacă pește  85 % din comunitatea academică este formată din studenți, potrivit formulării actuale aceștia reprezintă doar 5% din puterea de decizie în ceea ce privește alegerea rectorului. Reamintim faptul că studenții au fost tot timpul un factor generator de schimbări la toare nivelurile, de aceea blocarea accesului lor la decizie, va duce la regres.

Astfel, solicităm Ministerului Educației o întâlnire în care să găsim o soluție pentru a putea reda studenților drepturile legitime, în calitate de parteneri cu drepturi egale în cadrul învățământului superior românesc.

Totodată, ANOSR va continua demersurile pentru ca prevederile pe care a reușit să le introducă în Lege  să producă efecte reale, dintre care amintim:

• Universitățile să asigure minim 30% locuri de practică pentru studenți

• Taxele căminelor să se reducă astfel încât să nu mai fie surse de profit pentru universități.

• Universitățile să nu mai perceapă taxe nejustificate (acte de studiu, adeverințe, legitimații etc.)

• Bursele sociale studențești să acopere în mod real costurile de cazare și masă necesare unui student

• Toate drepturile și obligațiile studenților să fie incluse într-un Statut Național al Studentului

• Statul să asigure locuri bugetate pentru studenții care provin din medii defavorizate

• Studenții să își poată alege cât mai multe cursuri din întreaga ofertă universitară

• Studenții cărora nu li se asigură un loc în cămin să poată beneficia de subvenții pentru cazare

• Studenții care sunt în regim bugetat să se poată transfera la altă universitate în același regim bugetat

• Universitățile să nu mai poată înmatricula un număr de studenți mai mare decât cel pentru care pot asigura condiții educaționale și sociale adecvate

• Profesorii să fie evaluați periodic de către studenți, iar evaluările să fie publice.

Fără o serie de metodologii secundare coerente de aplicare a legii,aceste prevederi riscă să fie deturnate de la sensul lor, ducând la deteriorarea gravă a sistemului universitar în loc de îmbunătățirea acestuia.

Share.

Leave A Reply