Ultimul act de iresponsabilitate al Ministrului Ecaterina Andronescu

0

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) refuză cu vehemență  acceptarea Ordinului 5356 din 29.09.2009, publicat în Monitorul Oficial  numărul 657 dat de către MECI.

Cu o zi înainte să plece din fruntea ministerului, doamna Ecaterina Andronescu a decis înființarea de masterate după bunul plac.

În data de  29.09.2009, Ministrul Educației, Doamna Ecaterina Andronescu, a semnat un Ordin care prevede înființarea de programe de studii universitare de masterat. Parcurgând Ordinul nr. 5356 și deciziile Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, se poate ușor constata că doamna Andronescu a înființat, peste noapte, masterate fără avizul ARACIS. A fost nevoie doar de o solicitare a Universității, în baza deciziei Senatului, pentru ca ministrul Andronescu să dea drumul la mastere pe bandă rulantă. Doar cine nu a cerut nu a primit!

ANOSR atrage atenția că prin acest ordin s-a acordat dreptul la  o serie de programe de masterat, în universități unde ARACIS a dat calificativul ”lipsă de încredere”, acesta fiind cel mai mic calificativ care se poate primi în urma unei evaluări. Mai mult, unele universități care se regăsesc în respectivul ordin nici măcar nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS. În timp ce doamna Ecaterina Andronescu vorbea de asigurarea calității în învățământul universitar și de eforturile pe care dânsa le face pentru a ajunge la o educație performantă, doamna ministru semna ordinul prin care  se încălcau, cu bună știință, hotărârile Consiliului ARACIS.

Exemplele sunt elocvente: controversatei universități ”Petre Andrei” din Iași i-au fost oferite pe tavă 25 de programe de masterat, atrăgând astfel studenții într-o capcană din care, mai târziu, cu greu vor ieși.   Doamna Ecaterina Andronescu nu a uitat să își facă sieși și universității pe care o păstorește un cadou bănos. Numai pentru Universitatea Politehnica București au fost aprobate 170 de programe de master din cele 640 aprobate în total. Mai mult, absolvenții de studii universitare care vor dori să urmeze un master de ”Politici europene”, ”Studii europene. Instituții și valori”, ”Managementul resurselor umane” se vor putea înscrie și la Universitatea Politehnica București. Ne punem întrebarea: masteranzii vor fi pregătiți de profesorii chimiști și fizicieni?

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) trage un semnal de alarmă asupra abuzului de putere al doamnei Ecaterina Andronescu. Ordinul emis reprezintă o încercare evidentă de  eludare a rolului ARACIS în învățământul românesc. Considerăm că nu pot fi tratate cu neseriozitate deciziile privind studiile post-universitare, cu atât mai mult cu cât Ciclul II Bologna dă o importanță și mai mare  programelor de studii superioare de masterat. Prin emiterea acestui ordin, Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării a demonstrat faptul că există doar secvențial forme de control asupra procesului de învăţământ, în funcție de interesele personale sau de grup.

Comunitate studenţească este deranjată de haosul creat în sistemul educaţional şi de  faptul că persoane responsabile cu soluţionarea problemelor au condus, prin deciziile lor, la un profund regres în educație.

Solicităm actualului Ministru al Educației, domnului Emil Boc, revocarea Ordinului 5356 din 29.09.2009, publicat în Monitorul Oficial numărul 657. Considerăm că orice decizie privitoare la educație trebuie să țină cont de legea asigurării calității și de urmărirea unui singur interes: acela al dezvoltării unui învățământ performant.

Share.

Leave A Reply