ULTIMATUM: vrem o lege cu principii!

0

În România, educația este considerată o prioritate națională dat fiind rolul esențial în dezvoltarea unei societăți bazate pe cunoaștere, consolidarea democrației dar și a gândirii critice și pragmatice.  Studenții doresc să le reamintească tuturor partidelor politice că au semnat un pact, în care au recunoscut că educația este un aspect vital al societății și au conștientizat importantă asumării rolului de factor decizional în ceea ce privește viitorul tinerilor elevi și studenți din România. Acest pact a fost susținut de societatea civla și de reprezentanții studenților în calitate de parteneri ai sistemului de educație.

Ca urmare a problemelor descoperite în învățământul privat și prezentate opiniei publice de curând, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România dorește să sublinieze încă odată importanța respectării unui sistem de indicatori de calitate, care trebuie asumați de către orice instituție de învățământ superior. Studenții consideră că evaluarea calității procesului educațional nu este opțională pentru nicio universitate, indiferent dacă este de stat sau particulară, urmărind aspectul esențial al procesului Bologna: învățământul centrat pe student.

Este foarte clar că după 15 ani, a venit timpul adoptării unui pachet de legi ale educației, care să adapteze legislația la contextul societății de astăzi. Astfel, se resimte nevoia existenței unui set de reguli clar definite pentru toate unitățile de învățământ după care acestea se pot ghida în activitate lor.

Studenții s-au săturat de tergiversări și legi blocate. În acești 15 ani, au existat nenumărate dezbateri pe seturi de legi ale educației, care dintr-un motiv sau altul au fost uitate de-a lungul timpului.

În calitate de reprezentat legitim al studenților și de semnatar al pactului național pentru educație, ANOSR solicită includerea federației în toate comisiile de lucru pe pachetul de legi ale învățământului, unde ne dorim să includem o serie de principii extrem de importante pentru studenți. Totodată, considerăm includerea în aceste comișii un gest de normalitate, deoarece nu poate există un pachet de legi care să se răsfrângă direct asupra studenților, fără a fi ascultată vocea acestora. Studenții trebuie să fie parteneri egali în luarea deciziilor, atât la nivel local cât și la nivel național.

Totodată, dorim să menționăm că ANOSR a inițiat încă din luna iunie un plan de consultări în întreaga țară, cu privire la principiile și elementele care ar trebui cuprinse în aceste legi. În perioada 20-25 iulie la Timișoara dezbatem aceste seturi de principii urmând să le prezentăm în cadrul comisiilor de lucru pe legile învățământului. Această dezbatere, va fi urmată de o dezbatere națională la Sibiu, unde peste 250 de studenți vor discuta despre aspectele importante pe care dorim să le includem în lege. Dezbaterile vor continua în Galați, Baia Mare, București etc.

ANOSR respinge ferm ideea de asumare a răspunderii de către Guvern în ceea ce privește pachetul de legi ale învățământului, fără a se lua în considerare vocea celei mai importante și de perspectivă categorii sociale: studenții. Totodată, ne exprimăm îngrijorarea față de termenul de 2 săptămâni dat de Guvern, deoarece contextul și presiunea politică nu trebuie să influențeze sub nicio formă calitatea principiilor exprimate în acest pachet de legi deosebit de importante. Astfel, solicităm comisiilor de lucru să își fundamenteze pozițiile cât mai clar pentru a eficientiză procesul de elaborare al legilor.

Share.

Leave A Reply