Tinerii artişti, desconsideraţi de preşedintele Institutului Cultural Român!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România sprijină demersurile Asociaţiei Studenţilor Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca (ASUAD), reprezentant legitim al studenților Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca care îşi exprimă nemulţumirea faţă de propunerea de strategie a Institutului Cultural Român (ICR) făcută de către președintele Instituţiei, prof. dr. Andrei Marga, aşa cum reiese din articolul ”Sincronizarea Institutului Cultural Român” publicat în presă pe data de 13 septembrie 2012. ASUAD consideră că propunerea desconsideră şi îndepărtează tinerele talente de Institutul Cultural Român şi de activitatea sa.

Propunerile prof. dr. Andrei Marga includ o promovare susţinută pentru „iniţiativele culturale reuşite, operele validate, autorii care au creat efectiv momente istorice”. Astfel, schimbarea de accent ”în favoarea operelor validate” nu poate conduce la altceva decât la generarea unui conflict între generații, iar în contextul învățământului universitar, se poate prefigura un blocaj în comunicarea dintre cadrele didactice și studenți.

Altă propunere cu urmări grave este însărcinarea ICR-ului cu ”producerea de noi valori de cultură și civilizație”. Considerăm că nu stă în puterea unei instituții să producă bunuri și valori culturale, ci să le promoveze, de creaţie fiind responsabil în mod direct artistul. Vedem acest obiectiv ca fiind abuziv, în sensul în care se poate direcționa activitatea culturală pe un făgaș dorit de singură persoană, grup de persoane sau partid politic.

Strategia prof. dr. Andrei Marga ar putea aduce şi alte probleme în funcţionarea ICR. Amintim lipsa de adaptare la actualul climat al culturii internaţionale sau încarcarea Institutului cu atribuţii redundante.

În acest context ANOSR sustine revendicările ASUAD care solicită Parlamentului României schimbarea de optică în sensul asigurării respectului față de tinerii artişti și față de independența culturii, iar preşedintelui ICR, prof. dr. Andrei Marga, revizuirea strategiei privind Institutul Cultural Român. ASUAD a redactat o scrisoare deschisă către Parlamentul României şi către Preşedintele ICR (http://asuad.ro/scrisoare-deschisa-catre-parlamentul-romaniei-si-catre-presedintele-institutului-cultural-roman-prof-dr-andrei-marga/) şi va cere o audienţă preşedintelui ICR cu acest scop.

Share.

Leave A Reply