Studenții sunt împotriva buticurilor universitare

0

Universitățile particulare au apărut în România ca ciupercile după ploaie. Multe dintre ele nu sunt mai mult decât niște buticuri care vând diplome fără valoare. Din cauză unor mecanisme de acreditare șubrede, aceste SRL-uri își pot spune universități și păcălesc în fiecare an zeci de mii de studenți.

A venit în sfârșit momentul în care, din nevoia de a adera la Spațiul European al Învățământului Superior, România este nevoită să își dezvolte mecanisme care să facă lumină în învățământul superior.

Legea Calității Educației promulgată în primăvara aceasta și viitoarea Lege a Învățământului Superior trebuie să ofere un cadru european pentru funcționarea învățământului superior românesc.

Speriate de perspectivă transparenței și a responsabilității, “buticurile de diplome românești” încearcă, prin orice mijloace, să își protejeze afacerea. Una dintre aceste încercări este propunerea adoptată recent de Comisia de Învățământ a Camerei Deputaților care propune modificări ale stătutului universităților private.

ANOSR se declare dezgustat de acest gen de inițiative furibunde. În cursul săptămânii viitoare vom înainta conducerii Camerei Deputaților o scrisoare prin care vom solicita respingerea acestei propuneri legislative.

Toate instituțiile de Învățământ Superior din România trebuie să funcționeze după aceleași principii, într-un cadru legislativ unitar. Celor care până astăzi au condus “universități” cu mentalitate de aprozar le recomandăm forma de organizare SRL. Nu mai dorim în sistemul de învățământ superior românesc instituții iresponsabile, care sunt animate doar de dorința de a realiza profit din vânzarea unor diplome fără acoperire.

Share.

Leave A Reply