Studenții solidari cu protestul cercetătorilor!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) constată cu regret că subfinanțarea educației și a cercetării românești și gestionarea deficitară a unor mecanisme de finanțare publică își fac văzute efectele din ce în ce mai mult. Reprezentanții studenților sunt solidari cu cercetătorii afectați de micșorarea unilaterală a valorii granturilor de cercetare și se opun măsurilor anunțate de UEFISCDI, structură a Ministerului Educației Naționale.

Prin reducerea valorii granturilor de cercetare în timpul desfășurării lor este afectată major formarea studenților masteranzi și doctoranzi implicați în proiecte de cercetare. Este afectată de asemenea calitatea cercetărilor aflate în derulare, planificarea strategică a acestora precum și șansele României de a își îmbunătăți prezența și poziția în comunitatea științifică internațională. Gravitatea situației este arătată și de decizia tuturor membrilor Consiliului Național al Cercetării Științifice de a își prezenta demisia din acest Consiliu.

Finanțarea publică a proiectelor de cercetare nu este singurul domeniu afectat de gestiunea deficitară a unor mecanisme de finanțare publică de către autorități. În cazul „finanțărilor” din fonduri europene universitățile au întâmpinat probleme majore în a își recupera investițiile și au fost nevoite să întrerupă activități și plăți asociate, dar și să plătească dobânzi imense băncilor din cauza împrumuturilor făcute în loc să folosească banii în folosul comunității academice. Printre cei mai afectați de probleme au fost studenții doctoranzi care sunt obligați să finalizeze doctoratul în 3 ani indiferent dacă sau cu ce întârziere au primit bursa doctorală.

ANOSR atrage atenția că lipsa de predictibilitate asociată mecanismelor de finanțare publică și investiția în general redusă în educație și cercetare îndepărtează specialiștii de mediul educațional și științific, încurajează exodul tinerilor cu potențial, duce la regresul calității educației și cercetării și întărește criza economică și socială în care se află România. Reprezentanții studenților solicită Guvernului României și Ministerului Educației Naționale să revină asupra deciziilor luate, să asigure stabilitatea și predictibilitatea mecanismelor de finanțare publică și să mărească investiția publică în educație și cercetare în acord cu asumările proprii și recomandările internaționale.

„Cercetătorii români au tras un semnal de alarmă cât se poate de corect referitor la ce se întâmplă cu granturile de cercetare. Ne solidarizăm cu ei și considerăm că este timpul ca asumările făcute de instituțiile publice să capete caracter obligatoriu și pentru instituții, nu doar pentru cei care depind de ele. Numeroasele nereguli din ultimii ani au creat probleme deosebit de mari tuturor membrilor comunității academice, inclusiv studenților. Progresul României este imposibil fără o investiție corespunzătoare, gestionată corect, în educație și cercetare și Guvernul României ar trebui să înțeleagă asta și să ia măsurile care se impun în practică, nu doar în declarații publice” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Mai multe detalii referitoare la protestul cercetătorilor pot fi găsite în scrisoarea deschisă trimisă de aceștia Guvernului și Ministerului Educației Naționale.

Share.

Leave A Reply