Studenții solicită adoptarea în regim de urgență a amendamentului care le asigură participarea în proporție de 25% la alegerea rectorului

0

Actualizare 3

În data de 3 iulie 2019, începând cu ora 10:30, președintele ANOSR s-a întâlnit la sediul central PNL din Strada Modrogan nr. 1 cu președintele partidului, Ludovic Orban. În timpul întâlnirii a fost prezentat raportul ANOSR privind participarea studenților la alegerea rectorului – creșterea ponderii la 25% din totalul electoratului. A fost discutat fiecare capitol al raportului și totodată, a fost prezentată rezoluția ESU (Organizația Europeană a Studenților) prin care se susține participarea studenților din România în procent de 25% în procesul de alegere al rectorului, dar și exemple de bune practici ale țărior europene în care participarea studenților în alegerea rectorului este de 25%.

La finalul întâlnirii, domnul Ludovic Orban ne-a asigurat că grupul de senatori PNL, care-l are ca lider pe domnul Florin-Vasile Cîțu, va susține garantat amendamentul ANOSR ce asigură participarea studenților în procesul de alegere a rectorului în procent de 25%.


Actualizare 2

În data de 25 iunie 2019, începând cu ora 10:00, președintele ANOSR Petrișor-Laurențiu Țucă s-a întâlnit cu o delegație a UDMR la sediul partidului din Str. Dr. Joseph Lister, nr. 57, sector 5, formată din președintele partidului, domnul Kelemem Hunor, și parlamentarul UDMR Szabó Ödön, vicepreședinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților.

În timpul întâlnirii a fost prezentat raportul ANOSR privind participarea studenților la alegerea rectorului – creșterea ponderii la 25% din totalul electoratului și rezoluția ESU (Organizația Europeană a Studenților) care susține participarea studenților din România în procent de 25% în procesul de alegere al rectorului, fiind expuse toate motivele pentru care ar trebui să existe acest procent în electorat. Totodată, s-au expus exemple de bune practici ale țărilor europene în care participarea studenților în alegerea rectorului este de 25%.

Concluzia întâlnirii a fost că Senatorii UDMR vor susține amendamentul ANOSR care asigură participarea studenților în procent de 25% în alegerea rectorului.


În data de 25 iunie 2019, începând cu ora 12:30, președintele ANOSR s-a întâlnit la Palatul Parlamentului cu o delegație a Partidului Pro România, formată din parlamentarii Mihaela Hoancă, Gabriela Maria Podașcă și Sorin Mihai Cîmpeanu.

În timpul întâlnirii a fost prezentat raportul ANOSR privind participarea studenților la alegerea rectorului – creșterea ponderii la 25% din totalul electoratului. A fost discutat amplu fiecare capitol al raportului și dezbătut fiecare dintre cei 17 indicatori după care au fost analizate planurile manageriale ale rectorilor în funcție. Totodată, a fost prezentată rezoluția ESU (Organizația Europeană a Studenților) prin care se susține participarea studenților din România în procent de 25% în procesul de alegere al rectorului, dar și exemple de bune practici ale unor țări în care participarea studenților în alegerea rectorului este de 25%, cum ar fi Spania, Olanda, Serbia sau Ungaria..

Concluzia întâlnirii a fost amplă, ajungându-se la faptul că Pro România susține creșterea procentului de reprezentare a studenților în procesul de alegere a structurilor de conducere. Totodată, în timpul discuțiilor a intervenit și senatorul Pro România Adrian Țuțuianu, care și-a asumat că va susține o schimbare legislativă care ar viza acest aspect. Discuția a continuat și a mai a fost adăugat subiectul stimulării participării studenților într-o mobilitate internațională, precum și susținerea includerea unor prevederi explicit dedicate studenților în Carta Universitară a fiecărei instituții de învățământ superior din România. Alte asumări au fost suplimentarea fondului de burse din veniturile proprii ale universităților, finanțarea pentru investiții în spațiile de învățământ și în facilități dedicate studenților (campusuri universitare, spații de cazare, cantine, baze sportive și centre de practică) și totodată profesionalizarea serviciilor de orientare și consiliere în carieră.


Actualizare 

Până în prezent, am primit răspuns la adrese din partea Partidului PRO România, Partidului Național Liberal (PNL) și Uniunii Maghiare Democrate din România (UDMR).


Articol inițial

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) continuă demersurile pentru confirmarea studenților ca parteneri cu drepturi depline ai comunității academice, prin obținerea unei ponderi de 25% a participării acestora în procesul de alegere a rectorului. În acest sens, studenții solicită Parlamentului României adoptarea în regim de urgență a amendamentului propus la Legea nr. 1/2011 a educației naționale, prin care se asigură această pondere.

Dat fiind că în anul universitar 2019-2020 instituțiile de învățământ superior își vor alege rectorul, constatăm cu îngrijorare faptul că ar putea fi a treia oară când studenții nu contează cu adevărat în procesul de alegere a rectorului, conform actualei legislații. Acest fapt este demonstrat de ponderea redusă a studenților în acest proces, media la nivel național fiind de 12,18%, existând și universități în care studenții reprezintă doar 3% din corpul electoral (conform Raportului realizat de ANOSR privind Participarea studenților la alegerea rectorului – creșterea ponderii la 25% din totalul electoratului).

În contextul în care amendamentul la Legea nr.1/2011 a educației naționale, propus de ANOSR, care vizează această creștere a ponderii studenților la 25% în alegerea rectorului, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia pentru Învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților, le solicităm formațiunilor politice reprezentative din Parlamentul României să urgenteze procedurile pentru realizarea acestui deziderat. Astfel, astăzi, 10 iunie 2019, ANOSR a trimis o serie de adrese către partidele politice, prin care a explicat necesitatea amendării Legii nr. 1/2011 a educației naționale și, mai mult, forma amendamentului propus de către studenți.

Deși forma adoptată de Comisia din Camera Deputaților este menită să asigure o participare de 25% a studenților în alegerea rectorului, considerăm necesară adoptarea amendamentului propus în forma sa inițială, în regim de urgență, pentru asigurarea aplicabilității acestuia.

Amintim faptul că demersul ANOSR este susținut de Organizația Studenților din Europa (ESU – European Students’ Union), prin Rezoluția adoptată în unanimitate de liderii studenților din peste 40 de țări ale Spațiului European al Învățământului Superior (SEIS), în cadrul ultimei Adunări Generale ESU.

Adrese:

Share.

Leave A Reply