STUDENȚII – simple cifre, marionete, unități de măsură în universități!

0

ANOSR, în calitate de reprezentant legitim al studenților s-a ocupat în toată această perioadă ca LEN în variantă finală adoptată, să fie o lege centrată pe nevoile și interesele studenților.

Constatăm cu dezamăgire, că în final, legea este lipsită de coerentă și echitate. Deși citim ca ”studenții sunt parteneri în comunitatea academică”, aceștia sunt excluși peste noapte din cea mai importantă decizie și anume: alegerea rectorului.

Conform LEN, rectorul poate fi ales de către comunitatea academică și anume: toate cadrele didactice și de cercetare titulare în universitate însă doar studenții reprezentanți din consilii și senate. Deși în momentul actual studenții participă în procent de 25% la alegerea rectorului, conform legii, se ajunge ca reprezentarea studenților, să fie nesemnificativă, SĂ NU MAI CONTEZE!

Ne întrebam: Oare comunitatea academică este alcătuită numai din profesori și câțiva studenți? Sunt studenții considerați parteneri reali?

Dacă se propune că întreaga comunitate academică să aleagă rectorul, atunci TOȚI studenții ar trebui să participe la decizie, iar dacă se merge pe principiul reprezentativității, atunci numai profesorii și studenții din consilii trebuie să voteze. Prin lege, s-a ales cel mai nefericit hibrid, unul care EXCLUDE studenții din cea mai importantă decizie din universitate!

Prin această propunere, studenții nu sunt considerați capabili să decidă ci doar să pună în practică viziunea unui rector după ce este ales de alții. Deși studenții reprezintă mai bine de 80% din comunitatea academică, aceștia sunt excluși din cea mai RELEVANTĂ decizie care se poate lua la nivel de universitate.

ANOSR anunță că NU VA RENUNȚA la cei minim 25% din alegerea rectorului, demarând o serie de consultări în interiorul structurii pentru a lua o decizie cu modul în care va reacționa față de această încălcare a drepturilor studenților. Atragem atenția, că la ultima încercare a Guvernului României de a elimina studenții din forurile decizionale, în anul 1995, peste 100.000 de studenți au ieșit în stradă doar în București și au obținut modificarea legii!

ANOSR refuză ca studenții să fie tratați ca simple MARIONETE, CIFRE și UNITĂȚI DE MĂSURĂ!

Share.

Leave A Reply