Studenții și-au stabilit prioritățile pentru anul următor!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a desfășurat în perioada 28 iulie – 3 august, la Cluj-Napoca, cea de-a IX-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai amplu eveniment studențesc de dezbatere a politicilor educaționale la nivel național, care a reunit peste 300 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din țară.

Reprezentanții studenților au dezbătut problemele învățământului superior în 8 ateliere de lucru paralele și apoi, în cadrul sesiunii plenare, și-au stabilit prioritățile pentru anul universitar următor. Aceștia își propun să continue acțiunile de presiune asupra Ministerului Educației pentru abrogarea prevederilor negative ale Ordonanței de Urgență 49/2014 și totodată să militeze pentru creșterea finanțării educației, astfel încât aceasta să poată fi relevantă, de calitate și accesibilă oricărui tânăr.

Nemulțumirile studenților în ceea ce privește Ordonanța de Urgență sunt legate atât de faptul că nu au fost consultați de Minister cu privire la modificările propuse, cât și de faptul că Ordonanța permite rectorilor să se înscăuneze pe viață, că au fost reintroduse doctoratele la frecvență redusă, că universitățile vor putea înmatricula studenți peste capacitatea de școlarizare sau că politicul are undă verde în universități. Aceștia mai cer și respectarea dreptului studenților la reducerea de 50% la transportul local, câștigat în protestele din `95, dar pierdut deja în multe centre universitare din cauza banilor puțini primiți de universități de la Minister  pentru transport, creșterea burselor sociale astfel încât acestea să acopere cheltuielile minime legate de cazare și masă pentru studenții defavorizați și adoptarea unei metodologii care să eficientizeze centrele de consiliere și orientare din universități, astfel încât acestea să ajute mai bine tinerii să își aleagă facultatea potrivită și să reducă abandonul universitar.

Pentru a-și arăta nemulțumirile față de modul în care Ministerul Educației i-a tratat în ultimele luni, liderii studenţilor din întreaga ţară au mărşăluit joi, 31 iulie, pe ritmuri comuniste, având gurile acoperite cu bandă adezivă neagră, sugerând faptul că atitudinea Ministerului Educației este demnă de perioada comunistă, în care studenții nu aveau dreptul să aibă nicio părere. Mai mult, studenții au cerut demisia Ministrului delegat pentru Învățământ Superior Mihnea Costoiu și Ministrului Educației Naționale Remus Pricopie.

În cadrul evenimentului, studenții și-au ales liderii naționali pentru mandatul următor, noul Președinte ANOSR fiind Cristi Popescu, delegat al OSUT Cluj. Echipa pe care o va conduce îi mai cuprinde pe:

Secretar General: Dragoș Dumitru, delegat al SiSC București

Vicepreședinte Relații Publice: Andra Miclăuș, delegat al OSF Cluj

Vicepreședinte Educațional: Alexandra Lepădatu, delegat al LSG Galați

Vicepreședinte Educațional: Iulia Pop, delegat al ASPR Cluj

Vicepreședinte Tineret: Gabriela Deleanu, delegat al ASPSE București

Vicepreședinte Relații Interne: Sânziana Mardale, delegat al LSTGM Târgu Mureș

Vicepreședinte Dezvoltare Organizațională: Florin Vilcea, delegat al Ligii AC Timișoara

Vicepreședinte Relații Internaționale: Maria Nemeș, delegat al LSFMPT Timișoara

Vicepreședinte Proiecte: Tudor Ogner, delegat al Solidus Sibiu

Cenzor: Alina Bosânceanu, delegat al LSUEM Reșița

”Din păcate consultarea studenților nu mai reprezintă un principiu după care se ghidează responsabilii din educație, dar asta ne face să fim și mai îndârjiți și hotărâți să ne facem vocea auzită și ascultată. Credem că studenții din România merită un sistem educațional de calitate, pe care să și-l permită orice tânăr, indiferent de familia din care provine sau de câte venituri are, iar statul român este direct responsabil să se asigure că țara se dezvoltă prin tineri competenți, care înțeleg principiile și valorile democratice. Educația trebuie să reprezinte o prioritate națională, iar asta trebuie să se reflecte și în modul în care este finanțată” – Cristi Popescu, Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply