Studenții și-au stabilit prioritățile la Timișoara!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a desfășurat în perioada 2-8 august, la Timișoara, cea de-a VIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai amplu eveniment studențesc de dezbatere a politicilor educaționale la nivel național, care a reunit peste 300 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din țară. În finalul evenimentului, ANOSR a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, analiza privind finanțarea educației în România, intitulată ,,Responsabilitate pentru Educație!”. *

Obiective ale mișcării studențești pentru mandatul 2013 / 2014

Reprezentanții studenților au dezbătut problemele învățământului superior în 9 ateliere de lucru paralele și apoi, în cadrul sesiunii plenare, și-au stabilit prioritățile pentru anul universitar următor. Aceștia vor lupta în primul rând pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație. Mai mult, ei cer să fie consultați în procesul de elaborare a strategiei Ministerului Educației Naționale privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020 și au adoptat și o serie de direcții de modificare a Legii Educației Naționale.

ANOSR a lansat analiza privind finanțarea educației în România

În baza datelor statistice, a concluziilor atelierelor din cadrul FOSR 2013 dar și a unui studiu, efectuat anterior evenimentului unde au fost chestionate organizațiile studențești membre ale federației, ANOSR a realizat o analiză privind finanțarea educației în România, intitulată ,,Responsabilitate pentru Educație!” care aduce în atenție:

–       Beneficiile economice și sociale pe care le are investiția în educație: creșterea numărului de locuri de muncă, îmbunătățirea stării generale a sănătății și a sistemului medical dintr-un stat, faptul că procentul de tineri cu studii superioare care merg la vot este mai mare decât a celor care nu au studii superioare etc.

–       Asumările privind responsabilitatea pentru educație: Atât Legea Educației Naționale cât și Pactul Național pentru Educație (2008) prevâd un buget anual pentru educație de minim 6% din PIB iar educația este declarată bun și responsabilitate publică și este considerată prioritate națională (Legea Educației Naționale)

–       Consecințele subfinanțării educației în România: au crescut taxele de studiu și taxele de cămin, bursele nu acoperă necesarul de masă și cazare fiind de două sau chiar și de trei ori mai mici decât prevede legea, jumătate dintre studenții din România renunță la studii în mare parte datorită alegerii greșite/neinformate a facultății și a lipsei resurselor financiare și a creșterii constante a taxelor, România este pe penultimul loc în Europa ca rată a absolvirii studiilor superioare, durata medie de şcolarizare în învăţământul superior este de 1,3 ani, în România învaţă de două ori mai puţini studenți faţă de acum patru ani;

–       Propunerile studenților: Alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru educație direcționat către finanțarea de bază a universităților și reducerea abandonului universitar.

Studenții nemulțumiți: Educația din România, la ,,coada vacii!

 Participanții veniți din întreaga țară și-au manifestat nemulțumirea față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, miercuri seară, în Piața Unirii din Timișoara, când au adus pancarte cu mesaje inedite, au scandat lozinci și s-au plimbat, alături de o vacă, pe străzile orașului.

„Fără educație, România nu poate evolua nici economic, nici social, nici moral. Acțiunea desfășurată alături de colegii noștri din întreaga țară este doar un prim pas către ceea ce ne dorim – ca educația să fie cu adevărat o prioritate națională. Educația din România are nevoie de o strategie de finanțare care asigură o dezvoltare amplă și durabilă a învățământului. În situația în care vom constata că vocea studenților nu a fost auzită, vom continua demersurile pentru un învățământ mai bun, pentru respectarea legii și alocarea celor 6% din PIB pentru educație” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR

ANOSR are o nouă conducere

În cadrul FOSR 2013 s-a ales și o nouă conducere a ANOSR. Președinte al federației rămâne pentru încă un mandat Mihai Dragoș, delegat al ASPSE București. Echipa pe care o va conduce îi mai cuprinde pe:

Secretar General: Raluca Negru, delegat ASPR Cluj-Napoca
Vicepreședinte Relații Publice: Brîndușa Lungu, delegat SSMI Iași
Vicepreședinte Educațional: Anca Babeț, delegat OSUT Timișoara
Vicepreședinte Educațional:  Anca Mărgineanu, delegat Philos București
Vicepreședinte Educațional: Cristi Popescu, delegat OSUT Cluj-Napoca
Vicepreședinte Relații Interne: Sânziana Mardale, delegat OSF Cluj-Napoca
Vicepreședinte Financiar: Mircea Meriacri, delegat ASFI Iași

* Analiza ANOSR privind finanțarea educației din România, ,,Responsabilitate pentru Educație!”, a fost actualizată reunind în studiu acum 22 de universități de stat din România
Share.

Leave A Reply