Studenții se întâlnesc cu reprezentanții MECTS

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) anunță că va participa la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului marți, 18.10.2011, ora 12:00.

În acest context, ANOSR va aborda în cadrul acestei întâlniri următoarele subiecte:

a.   Statutul Studentului

ANOSR subliniază încă o dată necesitatea finalizării de urgență a acestui document și adoptarea lui prin Ordin al Ministrului. Adoptarea acestui act va reprezenta un mare pas înainte pentru învățământul superior din România, pentru prima dată drepturile și obligațiile studenților ca membrii ai comunității academice fiind stipulate clar într-un document unitar. Obiectivul principal al ANOSR este ca acest document să fie adoptat în forma propusă de către studenți.

b. Propunerile ANOSR în domeniul dimensiunii sociale a educației

ANOSR va aduce în discuție următoarele:

– crearea unui departament în cadrul MECTS care să gestioneze toate serviciile suport oferite studenților. Pentru a eficientiza dar și a transparentiza procesele de gestionare a serviciilor sociale (referitoare la cămine, cantine, transport, alte servicii sociale), ANOSR va propune MECTS înființarea unei Directii pentru Servicii Studențești (propunerea ANOSR aici).

– valoarea subvenției pentru cămine – cantine: ANOSR a realizat o analiză cu privire la creșterea prețurilor utilităților care intra în componentă taxei de cămin precum și modul în care această creștere se regăsește în subvenția acordată de stat (puteți consulta această analiză aici).

– modul de acordare a subvenției individuale de cazare (poziția ANOSR este disponibilă aici)

– prezentarea studiului ANOSR cu privire la echitatea în educație precum și situația căminelor studențești (puteți consulta studiul aici).

Perspectiva ANOSR cu privire la procesul de clasificare a universităților și ierarhizare a programelor de studiu

Clasificarea universităților și ierarhizarea programelor de studiu sunt două procese de amploare, care vor afecta profund sistemul educațional. ANOSR dorește să prezinte efectele acestui proces din perspectiva studenților, aceștia fiind cei care le resimt în primul rând (puteți consulta poziția oficială a federației aici).

Stabilirea unor direcții clare de colaborare între ANOSR și MECTS, inclusiv în vederea reglementării unor prevederi introduse în Legea Educației

ANOSR vă propune un cadru de colaborare între studenți și MECTS. Necesitatea unui cadru de cooperare formal între ANOSR și MECTS este una stringentă, dat fiind faptul că vocea studenților trebuie să aibă ecou în deciziile instituției.

ANOSR reafirmă importanță existenței unui dialog constant cu MECTS mai ales în contextul multiplelor schimbări care afectează în mod direct studenții. Întâlnirile MECTS cu reprezentanții legitimi ai studenților trebuie să se întâmple cât mai des, iar consultarea acestora trebuie să fie un fapt real, nu doar o simplă prevedere în legea educației naționale.

Share.

Leave A Reply