Studenții se întâlnesc cu MECTS

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) se întâlnește marți,16.03, cu reprezentanții Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului.

Marți, 16.03.2010, toate federațiile studențești se vor întâlni cu reprezentanții MECTS.

ANOSR va aborda la această întâlnire următoarele subiecte:

•  Viitoarele discuții pe noua Lege a Educației și prioritățile pe care le considerăm vitale a fi prezente în noua Lege

•  Sprijinul social acordat studenților (tabere studențești, burse, credite)

•  mecanisme prin care sunt stimulate rezultatele foarte bune ale studenților

În ceea ce privește Legea Educației, ANOSR are următoarele priorități:

•  Implicarea statului în educație – investiția în educație este vitală pentru o societate bazată pe cunoaștere

• Studenții trebuie să fie reprezentați în proporție de minim 25% în toate structurile și mecanismele cu rol decizional din universitate/facultate

•  Prevederile Statutului Studentului – girul respectării drepturilor tuturor studenților

ANOSR atrage atenția asupra faptului că nu este normală situația în care societatea este informată prin intermediul mass-mediei asupra conținutului noii legi fără a exista un dialog și o dezbatere cu reprezentanții acesteia. Vom solicita încă odată să fim implicați în dezbateri, întrucât avem o serie de priorități și amendamente vitale pentru învățământul superior din România, care trebuie să fie prezente în lege. În situația în care reprezentanții ministerului nu vor privi studenții ca parteneri reali de dialog, ANOSR se pregătește să reacționeze așa cum a făcut și în trecut!

Un alt subiect ce va fi pus în discuție de către ANOSR este Delegatul studenților de la Conferința Ministerială din Viena-Budapesta.Ministerul nu a informat cine este persoana care va reprezenta studenții în această întâlnire oficială, fapt ce denotă lipsa de transparență în decizii. Persoana delegată nu este una reprezentativă pentru studenții români iar la viitoarea conferință ministerială care va avea loc în București riscăm asocierea României din nou cu o țară comunistă în care se încearcă controlarea oricărei forme de exprimare. Rolul studentului în tot ceea ce înseamnă învățământul Superior din România trebuie să fie unul decisiv, iar Ministerul trebui să susțină implicarea studenților, și nu să o sufoce prin indiferență.

Astfel, ANOSR va aștepta întâlnirea cu Ministerul, de marți, 16.03 pentru a dezbate subiectele stringente. Sperăm ca pentru această întâlnire domnul Ministru ne va acorda mai mult de 15 minute, altfel vom fi nevoiți să găsim alte metode de comunicare.

„Considerăm că domnul ministru trebuie să își regândească poziția față de studenți. Lipsa de experiență și orgoliul sunt o combinație foarte dăunătoare oricărui ministru. Politica ministerului de a nu consulta reprezentanții studenților, de a elimina și puținele politici de stimulare a performanței nu pot ajuta un sistem și așa aflat în criză” Cezar Mihai Hâj – Președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply