Studenții s-au întâlnit marți cu Ministrul Educației

0

La început de an universitar, ANOSR s-a întâlnit cu reprezentanții MECTS pentru a discuta o serie de probleme de interes pentru studenții din România.

Concluziile întâlnirii sunt următoarele:

1.    În ceea ce privește Legea Educației Naționale, ANOSR și-a reafirmat interesul de a avea o lege care să răspundă nevoilor studenților, solicitând din nou sprijinul MECTS pentru ca amendamentele propuse se fie introduse în lege. În acest context, majoritatea amendamentelor propuse de către ANOSR sunt susținute și de către Ministrul Educației;

2.     În urma studiului efectuat de către ANOSR cu privire la aspectele sociale ale educației în care studenții au venit cu o serie de propuneri, MECTS și-a arătat deschiderea în vederea încurajării universităților în a-și crește veniturile pe seama contractelor de cercetare, în detrimentul utilizării studenților ca plătitori de taxe ‘absurde’.

3.    ANOSR a propus eliminarea taxelor percepute studenților sub forma ‘fondului de rulment’. Astfel, MECTS și-a asumat găsirea unei soluții, astfel încât studenții să nu mai plătească la începutul fiecărui an, sume pentru cheltuieli ‘invizibile’.

4.    În contextul în care, din perspectiva studenților, în România sistemul de ajutor social pentru studenți nu își atinge obiectivele reale- acelea de a îmbunătăți condițiile sociale ale studenților, ANOSR împreună cu MECTS vor discuta soluții concrete pentru reformarea acestuia în beneficiul studenților.

ANOSR își arată dezamăgirea față de faptul că finanțarea de bază a învățământului superior a scăzut pe seama reducerilor salariale. Considerăm că, în contextul crizei pe care o traversăm, una dintre soluțiile pe care România trebuie să și le asume este reforma și investiția în educație și cercetare. Numai investiția în educație poate ajută România să-și atingă scopurile economico-sociale, iar o reducere a investiției în educație, va atrage aspecte negative.

“Eliminarea taxelor ‘ascunse’ sau fondul de rulment din universități este un pas spre încurajarea universităților de a-și crește veniturile din cercetare și parteneriate cu mediul privat în schimbul soluțiilor simple și comode, de a-și crește veniturile pe seama studenților. Sperăm că MECTS să trateze cu maximă seriozitate acest subiect.”.   – Daniela Alexe – Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply