Studenții români, reprezentați la Adunarea Generală a Organizației Europene a Studenților

0

Alianța Națională a Organizaților Studențești din România (ANOSR) a participat în perioada 23-29 aprilie la Adunarea Generală a Organizației Europene a Studenților (ESU) desfășurată la Budapesta. Evenimentul este organizat bianual și reunește liderii federațiilor studențești din Europa care dezbat și iau decizii în ceea ce privește viziunea studenților asupra sistemului de învățământ superior și asupra viitorului organizației. Studenții români au fost reprezentanți de Mihai Dragoș, președintele ANOSR, și Cristi Popescu, vicepreședintele ANOSR pe relații internaționale.

Evenimentul a fost împartit în două parti – un seminar pe tema angajabilității absolvenților de învățământ superior și Adunarea Generala propriu-zisă, care reprezintă forul decizional suprem al organizației.

Concluziile seminarului s-au centrat în jurul faptului că reformele educaționale create în scopul creșterii angajabilității tinerilor nu ar trebui să țină cont doar de nevoile pieței muncii, ci să fie axate pe pregătirea și dezvoltarea absolvenților pe plan personal și profesional în sensul adaptării acestora la o piața de muncă dinamică și flexibilă.

În ceea ce privește Adunarea Generală, dezbaterile au fost legate de alegerile pentru noul Birou de Conducere ESU și adoptarea a 3 politici noi în domeniul asigurării calității educației, internationalizarii sistemelor de învățământ și a finantarii publice a învățământului superior.

Noul președinte ESU a fost ales Rok Primozic din Slovenia, alături de doi vicepreședinti – Fernando Galan Miguel Palomares din Spania și Elisabeth Gehrke din Suedia. Cei 7 membri ai Biroului de Conducere au fost aleși Nevena Vuksanovic din Serbia, Erin Nordal din Norvegia, Elin Blomqvist din Finlanda, Blazhe Todorovski din Macedonia, Maros Korman din Slovacia, Maksim Milto din Lituania și Michael Tolentino Frederiksen din Danemarca.

Au fost prezentate și rapoartele de activitate ale structurilor de conducere ESU, inclusiv raportul Grupului de Lucru pe problema studenților emigranți și a minorităților etnice, din care ANOSR face parte, alături de federația studenților din Finlanda și cea din Norvegia.

ANOSR a avut o contribuție semnificativă și în ceea ce privește politicile adoptate de reprezentanții studenților din Europa, prin numeroasele amendamente avute (peste 20 de modificări ale documentelor propuse spre adoptare, adoptate la propunerea ANOSR) , numărându-se printre federațiile naționale cu cele mai multe intervenții din cadrul dezbaterilor.

Share.

Leave A Reply