Studenții români conduc Europa

0

În perioada 9 – 11mai 2008 a avut loc, în Slovacia, Adunarea Generală a Uniunii Studenților din Europa (ESU). În cadrul evenimentului, Ligia Deca a fost aleasă în funcția de Președinte ESU iar Viorel Proteasa în Comitetul pentru Audit Intern (CIA).

Reprezentanta ANOSR, Ligia Deca este primul student român care accede în poziția de lider al acestei organizații. Evenimentul reprezintă cea mai mare reușită a mișcării studențești din România după momentul 1989 și marchează 18 ani în care studenții au fost promotorii reformelor din învățământ. 

Cine este ESU?

ESU este vocea tuturor studenților la nivel european, reprezentant peste 10.000.000 de studenți din 38 de țări. Fiind o structură federativă, ESU reunește 49 de uniuni naționale ale studenților din intreaga Europă. ESU este recunoscut ca partener de către Comisia Europeană, Consiliul Europei, UNESCO și multe alte instituții europene și internaționale, fiind permanent un factor cheie în toate politicile educaționale la nivel european.

ANOSR este membru cu drepturi depline în ESU din 2002, fiind singura federație studențească din România recunoscută la nivel European.

Cine sunt reprezentanții ANOSR în ESU?

Ligia Deca, a urmat cursurile Universității Maritime din Constanța unde a fost și șefă de promoție. Fost președinte ANOSR în perioada 2006-2007, actualmente coordonator al Coaliției pentru Universități Curate, Ligia a făcut parte în acest an și din comisia de Gender Equality a ESU.

Viorel Proteasa, a urmat cursurile Universității de Vest din Timișoara, a fost: președinte ANOSR în perioada 2005-2006, președinte al Organizatiilei Studenților din Universitatea de Vest și președinte al Consiliului Tineretului din România. Viorel este totodată primul reprezentant al studenților din România în Comitetul Executiv ESU între 2006 și 2008, primul care practic a pus România pe harta reprezentării europene a studenților.

Considerăm că alegerea Ligiei pentru poziția de Președinte ESU reprezintă atât o consecință a calităților personale, cât și o recunoaștere a dezvoltării ANOSR la nivelul european. Totodată această mare reușită pentru studenții din România vine să reitereze rolul esențial pe care ANOSR îl joacă în formarea și promovarea valorilor și modelelor din mișcarea studențească la toate nivelurile.

În acest moment, România se poate mândri cu doi reprezentanți în conducerea ESU. Îi felicităm pe Ligia și Viorel și le dorim să aducă în ESU o contribuție cel puțin la fel de valoroasă pe cât a fost contribuția lor în ANOSR.

REPREZENTĂM VIITORUL!

Pentru mai multe detalii ne puteți contacta la adresa : esu@anosr.ro

Share.

Leave A Reply