Studenții Români, băgați în datorii de către Uniunea Europeană!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și federațiile studențești membre ale Organizației Europeane a Studenților (ESU) sunt profund dezamăgite de posibilitatea ca miliarde de euro să fie tăiate din bugetul propus inițial pentru educație și tineret în cadrul financiar multianual 2014 – 2020 al Uniunii Europene datorită măsurilor de austeritate adoptate de Consiliul European în luna Februarie.

Sperăm ca Parlamentul European, care și-a asumat în toamnă să salveze investițiile în educație și tineret, să își demonstreze capacitatea politică de a renegocia proiectul de buget pentru programul Erasmul for All. În timp ce liniile bugetare majore, cum este agricutura, rămân aproape intacte, linia alocată acestui nou program de educație și tineret are de suferit deși reprezintă doar aproximativ 1,4 % din bugetul total al Uniunii Europene până în 2020”, a declarat Karina Ufert, președinte ESU, într-un comunicat de presă al organizației.

„România, care a eșuat în a garanta un buget decent pentru educație și cercetare la nivel național ar trebui să evite adâncirea și mai mare a dificultăților financiare întâmpinate de studenții români în a beneficia de oportunități educaționale precum mobilitățile studențești și ar trebui să se opună propunerilor Comisiei Europene, prin reprezentanții săi prezenți la negocierile purtate la nivel european.” comentează Mihai Dragoș, președinte ANOSR

A fost propusă o reducere cu 15%

Ca reacție la decizia Consiliului European, Comisia Europeană a propus o tăiere liniară de 15 % pentru noul program „Erasmus for all”. Învățământul superior și vocațional  va suferi o pierdere de 150 până la 200 de milioane de euro pe an în comparație cu bugetul propus în 2011. Chiar și așa, Comisia Europeană susține în mod constant introducerea unui sistem de garantare a împrumuturilor pentru studenți, căruia i s-ar aloca 111 milioane de euro pe an. Erasmus for All va primi în total 13 miliarde de euro din 2014 până în 2020 în loc de 15,2 miliarde cum fusese propus inițial.

Ne opunem vehement ideii reducerilor liniare dacă înțelegerea finală include mai puțini bani pentru Erasmus for All. Ar trebui mai degrabă ca acei bani să fie folosiți pentru a sprijini programele care și-au dovedit deja valoare și eficiența, așa cum sunt granturile (n.r. bursele) pentru mobilitățile de studiu. Suntem surpinși să observăm intențiile Comisiei de a inista asupra acestui controversat sistem de împrumuturi cât timp fezabilitatea și detaliile tehnice sunt încă sub semnul întrebării. Pe timp de criză tinerii au nevoie de mai mult sprijin și investiție din partea Uniunii Europene”, spune Karina Ufert, președinte ESU.

Granturile pentru studenți sacrificate pentru împrumuturi

Programul de schimb Erasmus și-a sărbătorit anul trecut a 25-a aniversare. De-a lungul timpului a antrenat în mobilitate aproximativ 3 milioane de studenți care au mers la studii și în căutarea unei experiențe într-o altă țară a UE. Comisia Europeană a sperat că 5 milioane de oameni ar putea beneficia de suport financiar până în 2020 dar in schimb aceștia vor fi doar 4 milioane dacă tăierile bugetare vor continua. În ciuda acestui fapt, Comisia Europeană și-a menținut planul de a introduce sistemul de împrumuturi oferit de bănci private studenților interesați să își completeze studiile de masterat într-o altă țară a UE. Nimeni nu știe însă câți studenți s-ar angaja în astfel de obligații financiare într-o perioadă de șomaj al tinerilor fără precedent, cum le-ar afecta rata de finalizare a studiilor și dacă ar avea un impact negativ asupra distribuției regionale a studenților în Europa.

„Din cauza precarității serviciilor suport pentru studenții din România, aceștia au mari dificultăți în a-și permite și studiile universitare normale, fiind deseori nevoiți să se angajeze pentru a se întreține. Nici măcar nu ar trebui să se pună problema unui sistem de împrumuturi pentru mobilități internaționale, cu atât mai puțin în contextul în care se taie din sumele alocate pentru granturile Erasmus față de propunerile inițiale. Împrumuturile propuse de Comisia Europeană sunt o iluzie la care marea majoritate a studenților români care ar avea nevoie de ajutor financiar pentru o mobilitate nu vor apela pentru a nu își face datorii pe care, în contextul șomajului ridicat în rândul tinerilor, nu știu dacă le vor putea achita fără a întâmpina mari probleme” susține Mihai Dragoș, președintele ANOSR

Reprezentanții studenților din România și de la nivel European consideră că ar fi mult mai ușor să fie întărit sistemul de granturi. O astfel de abordare ar oferi mai multe oportunități studenților în Europa de a avea parte de experiențe neprețuite studiind în străinătate, de a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare într-o limbă străină, competențele transversale și gradul de conștientizare culturală.

”Am discutat viitorul programului de educație, tineret și cultură al UE timp de ani de zile, dar acum este momentul pentru o decizie finală. Studenții nu vor accepta reduceri de granturi. Prin urmare, facem apel la toți studenții din Europa pentru a pune presiune asupra autorităților naționale și europene și să le facă să înțeleagă că granturilor trebuie să li se acorde prioritate și nu împrumuturilor. În loc să cheltuim aproape un miliard de euro într-o afacere cu bănci private, putem folosi banii pentru a proteja pilonii sistemului de granturi “, spune Ufert.

ESU va emite în curând o declarație îndreptată către Parlamentul European în care va solicita ca investițiile în tineret și educație să aibă prioritate în cadrul viitoarelor negocieri privind cadrul financiar multianual. ANOSR va contacta responsabilii cu negocierile asupra planului financiar multianual din România, le va solicita sprijinul în salvarea investiției în programul Erasmus for All și va informa cetățenii români de pozitiția acestora.

ACTUALIZARE: Mihai ROSIORU, Press Officer, European Commission – Representation in Romania – ”Comisia Europeana nu a modificat propunerea inițială de buget, pe care a prezentat-o în luna noiembrie 2011. Daca Parlamentul European și Consiliul aprobă reducerile bugetare propuse de Consiliul European, acest lucru va conduce la diminuarea bugetului propus de Comisie pentru programul “Erasmus for all”. Cu toate acestea, Comisia se așteaptă ca bugetul alocat acestui program pentru perioada 2014-2020 sa crească cu aproximativ 40% fața de perioada 2007-2014, ceea ce va permite unui număr de aproximativ 4 milioane de persoane să primească burse de studiu, să participe la stagii de formare și la programe de voluntariat în străinătate, comparativ cu doar 2,5 milioane de persoane în perioada 2007-2014. Cifrele exacte vor fi însă cunoscute doar la momentul încheierii negocierilor dintre Parlamentul European și statele membre.

Share.

Leave A Reply