Studenții, refuzați și în Parlament!

0

Studenților le-a fost închisă și ultima ușă în eforturile pentru corectarea unor neajunsuri ale bugetului educației! Comisiile reunite de învățământ ale Parlamentului au respins Marți, 29 Ianuarie, amendamentele depuse la propunerea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) la Legea Bugetului.

Propunerile reprezentanților studenților ar fi condus la: creșterea fondurilor alocate subvenției cămine-cantine cu 10% față de proiectul de buget (efort suplimentar solicitat – sub 0,002% din PIB); creșterea fondurilor alocate pentru biblioteci, în vederea aplicării gratuității prevăzute de Statutul Studentului pentru eliberarea permiselor de bibliotecă (efort suplimentar implicat – sub 0,001% din PIB); creșterea finanțării de bază a universităților cu 10% față de execuția bugetară pe 2012 (efort suplimentar implicat– sub 0,03% din PIB); creșterea fondurilor alocate pentru construcții, în vederea construirii a 1200 de locuri de cămin (efort suplimentar implicat – sub 0,015% din PIB).

Comisiile reunite de învățământ ale Parlamentului au respins în bloc propunerile de amendare a legii bugetului care ar fi presupus un efort bugetar suplimentar. Decizia Comisiilor a afectat și propunerile ANOSR, șansele reale ca acestea să fie reluate și adoptate de plenul Camerelor reunite fiind aproape inexistente.

„Ultimele noastre speranțe de a mai schimba ceva legat de bugetul alocat educației au primit lovitura de grație. Practic, demersurile noastre asociate Scrisorii Deschise pentru Viitorul României, semnăturile depuse la Guvern, Parlament și Ministerul Educației au pierdut șansele de a fi reprezentate cu ceva în bugetul României pentru anul 2013. Eforturile noastre nu se vor opri aici. Vom analiza în perioada următoare cum putem determina clasa politică să demonstreze mai multă responsabilitate decât a arătat în ultimii ani față de educație, domeniu fundamental pentru societate și pentru viitorul țării!” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Referințe:

Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României – https://old.anosr.ro/semneaza-petitia/

Amendamentele studenților depuse Parlament – https://old.anosr.ro/wp-content/uploads/2013/01/ANOSR-Amendamente-Buget_Anexa1.pdf

Share.

Leave A Reply