Studenții negociază cu Ministerul Educației Naționale!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită Ministerului Educației Naționale măsuri ferme pentru salvarea învățământului românesc, aflat în prag de colaps din cauza finanțării umilitoare din ultimii ani.

În vederea discutării priorităților studenților, ANOSR a solicitat o întâlnire cu Ministrul Educației Naționale, domnul Remus Pricopie și cu Ministrul – delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, domnul Mihnea Costoiu.

Reprezentanții studenților solicită acordarea a 6% din PIB pentru educație, conform Legii Educației Naționale. O astfel de măsură ar scoate sistemul educațional din impas și ar crea premisele dezvoltării României pe termen mediu și lung. Un buget mai mare pentru învățământul superior ar crește considerabil calitatea educației și ar permite studenților să urmeze studiile indiferent de veniturile familiilor acestora, ducând inclusiv la stoparea creșterii taxelor din universități. Studenții solicită revenirea valorii finanțării de bază a universităților la cea anterioară crizei economice, criză din care Guvernul a anunțat că România a ieșit, asigurarea investițiilor pentru funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră și creșterea subvenției cămine – cantine pentru a acoperi inflația din ultimii ani. Mai mult, reprezentanții studenților vor ca statul să crească fondul de burse și să asigure acordarea unui procent minim către bursele sociale, în vederea respectării legii educației naționale.

„Bursele sociale au în medie valoarea de 214 lei. Legea spune că acestea ar trebui să acopere costurile de cazare și masă, însă probabil că este luată în glumă, altfel nu înțeleg cum pot avea valori atât de mici. De mai mulți ani încoace, statul investește tot mai puțin în educație. Chiar dacă universitățile cresc taxele, tot nu fac față la tăierile bugetare iar calitatea e în continuare din ce în ce mai mică, în timp ce jumătate din studenți abandonează, majoritatea din cauza costurilor. Starea învățământului nostru este tragică! Dacă România chiar consideră că educația este prioritate națională, trebuie să o demonstreze printr-o finanțare corespunzătoare. Ne așteptăm de la domnii miniștri la asumări clare și curajoase în acest sens!”– Mihai Dragoș, președinte ANOSR

ANOSR va discuta cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale și legat de modificările legislative din domeniul învățământului, de modificarea Constituției și de alte subiecte de importanță pentru studenți.

Share.

Leave A Reply