Studenții luptă pentru protejarea drepturilor lor în Legea Educației

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România luptă în continuare pentru adoptarea unei Legi a Educației care să protejeze drepturile fundamentale ale studenților. În acest sens, ANOSR își manifestă dorința de a participa la toate dezbaterile proiectului de lege, atât din Camera Deputaților cât și din Senat. Pentru a ne asigura că toți cei cu putere de decizie au luat la cunoștință amendamentele și cerințele pentru o lege care să respecte principiile studenților, ANOSR a trimis tuturor deputaților amendamentale cu explicațiile de rigoare.

Ca un semnal de alarmă, ANOSR a transmis și o scrisoare deschisă către domnul Președinte al României –Traian Băsescu, pentru a lua la cunoștință situația cu care se confruntă studenții în lupta pentru Legea Educației. Sperăm să nu se uite ce presupun Pactul Național pentru Educație și Strategia Educație și Cercetare pentru Societatea Cunoașterii, iar într-un final, să fie respectate.

ANOSR amintește că forma actuală a Legii Educației Naționale nu răspunde nevoilor studenților și nu respectă drepturilor acestora. Studenții nu vor să demonstreze ‘o comportare exemplară și motivare’ pentru a beneficia de o bursă de merit, nu vor ca sub argumentele crizei economice sau a strategiilor politice să rămână fără burse, subvenții de cămine – cantine sau reduceri la transport! Studenții au nevoie de un traseu educațional flexibil care să le garanteze libertatea alegerii cursurilor pe care și le doresc. Mai mult, o lege a educației trebuie să garanteze independența structurilor de reprezentare ale studenților și să aplice în mod real conceptul de “învățământ centrat pe student”.

Astfel, după o serie de acțiuni constructive, prin care ANOSR a participat și organizat peste 40 de dezbateri publice, a venit cu o poziție și o argumentare clară cu privire la neregulile din proiectul de Lege a Educației. Dată fiind necesitatea includerii amendamentelor ANOSR, ne adresăm de această dată membrilor Camerei Deputaților pentru susținerea acestora în proiectul de Lege a Educației.

Menționăm că argumentul “învățământului centrat pe student” trebuie să fie mai mult decât un discurs public frumos, acesta trebuie să se reflecte în mod real în decizii, fiind primul pas către un învățământ care să-și atingă obiectivele și să formeze viitorii cetățeni ai României.

În cazul în care amendamentele propuse spre a fi trecute în noul proiect legislativ și transmise către toți deputații, nu vor fi luate în seamă, organizațiile studențești vor reacționa agresiv pentru că nu vor accepta ca studenții să își piardă și cele mai elementare drepturi!

“Nu mai putem accepta minciuni și ocolișuri ca mai apoi să asistăm cum educația este transformată într-un “serviciu” de proastă calitate. Am trimis poziția ANOSR către toți deputații tocmai pentru a fi siguri că au luat la cunoștință cerințele studenților. “ – Cezar Mihai HÂJ, Președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply