Studenții își premiază marii profesori din România

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) organizează în perioada 22-23 mai, la Timișoara, Gala Profesorului Bologna, singura inițiativă la nivel național prin care studenții își arată aprecierea față de profesorii care s-au remarcat prin metodelor lor de predare și învățare adaptate la nevoile și interesele studentului din ziua de azi.

La baza acestei inițiative stă conceptul de învățământ centrat pe student, o paradigmă nouă a sistemului educațional în care studentul nu mai este văzut ca parte pasivă căreia i se livrează informație, el devenind parte activă la procesul de învățare, metodele de predare ale profesorului fiind interactive și dinamice, adaptate la nevoile fiecărui student. Acest concept este unul important în cadrul Procesului Bologna, adoptat și de România din 2001, însă care din păcate nu a fost implementat cu succes în toate universitățile românești din cauza mentalităților greu de schimbat ale cadrelor didactice universitare.

Cu toate acestea, dintre profesorii universitari, studenții au ales acele cadre didactice care s-au adaptat la provocările implementării unui învățământ centrat pe student și care, prin relația pe care au construit-o cu studenții, au reușit să devină modele pentru generații întregi de tineri și să îi inspire în traseul profesional pe care aceștia au ales să și-l construiască. Cadrele didactice alese vor primi tilul de ,,Profesori Bologna”, aceasta distincție fiind singura din sistemul de învățământ superior care răsplătește calitatea de bun pedagog a profesorilor, în contextul în care majoritatea premiilor și distincților pe care aceștia le primesc în general sunt bazate doar pe activitatea profesională și de cercetare.

Acest titlul de Profesor Bologna este cu atât mai apreciat cu cât distincția vine exclusiv din partea studenților – care sunt cei mai în măsură să analizeze și să judece prestația profesorilor la fiecare oră de curs. Studenții au putut nominaliza profesorii preferați până în data de 1 aprilie. În perioada următoare, studenții evaluatori pregătiți de ANOSR au participat incognito la cursuri ale profesorilor nominalizați și le-au luat interviuri studenților și profesorilor, pentru a se asigura că distincția ajunge doar la acei profesori care îl merită cu adevărat. Dintr-un total de aproape 700 de nominalizări, 87 de profesori din cele mai importante universități din România au primit acest premiu din partea studenților. În acest an gala este organizată de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare (Liga AC), organizație membră ANOSR din Universitatea Politehnica Timișoara.

„Suntem bucuroși că în ciuda tuturor problemelor sistemului educațional românesc, avem câteva modele autentice care și-au lăsat amprenta asupra fiecărui student care le-a trecut pragul. Laureații din acest an, precum și cei deja premiați au reușit să influențeze amfiteatre pline de studenți și să readucă speranța unui sistem educațional care ține cont în primul rând de nevoile studentului. Îi felicităm pe acei profesori pentru care mergem la cursuri din plăcere și nu pentru prezență, le mulțumim pentru sprijinul acordat și sperăm că împreună, învățământul centrat pe student va fi o realitate în fiecare universitate din țară.” – Cristi POPESCU, președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply