Studenții, invitați să își premieze cei mai tari profesori

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) invită și în acest an studenții din România să-și nominalizeze cei mai buni profesori pentru titlul de „Profesor Bologna”, în cadrul celei de-a IX-a ediții a Galei Profesorului Bologna. Astfel, până în data de 24 aprilie 2016 studenții pot înscrie cadre didactice universitare pe care ei îi consideră a fi „profi tari” pe site-ul www.profitari.ro, iar apoi studenții evaluatori special pregătiți de ANOSR vor evalua nominalizările printr-o procedură complexă și vor decide care sunt acei profesori care merită în acest an să primească distincția Profesor Bologna în cadrul unei gale ce va avea loc în data de 4 iunie 2016 la Alba Iulia.

Gala Profesorului Bologna, proiect de tradiţie al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), este singura inițiativă națională menită să omagieze și răsplătească performanța didactică a profesorilor, punând în lumină acei profesori care reușesc să inspire și să stârnească interes prin metode de predare adaptate la nevoile și interesele studentului de azi. Dincolo de activitatea de cercetare și rezultatele profesionale ale profesorilor, evenimentul își propune să răsplătească calitatea de dascăl și îndrumător a profesorului universitar român, calitate care în general este uitată în acordarea distincțiilor și premiilor dedicate cadrelor didactice. Titlul de „Profesor Bologna” este cu atât mai semnificativ cu cât acesta vine exclusiv din partea studenților – cei care sunt cei mai îndreptățiți să recunoască și să aprecieze performanța didactică a profesorilor lor.

PROFESORUL BOLOGNA sau Proful Tare este orice dascăl care depăşeşte graniţele disciplinei pe care o predă şi găseşte căi inedite pentru a se apropia de studenţi. Este cel care le câştigă prezenţa, respectul şi atenţia prin creativitatea metodelor de predare, prin jovialitatea şi uşurinţa cu care se lasă înţeles, prin darul oratoriei şi răbdare. Mai presus de orice, Proful Tare conştientizează responsabilitatea pe care şi-a asumat-o şi inspiră încredere, motivând studenţii să devină adevăraţi profesionişti în domeniul pe care îl aleg.

De-a lungul celor opt ediții ale proiectului desfășurate până în prezent, au fost premiați peste 400 de Profesori Bologna, aceștia constituind Comunitatea Profesorilor Bologna, un grup al exemplelor de bună practică din universitățile românești.

Până în 24 aprilie 2016, studenţii vor putea să îşi nominalizeze pe site-ul www.profitari.ro, cadrele didactice pe care le consideră demne de a primi distincţia de Profesor Bologna. Concomitent, studenţii evaluatori special pregătiți de ANOSR vor parcurge trei mari etape în încercarea de a descoperi acei profesori care să merite acest titlu. În primul rând vor participa „incognito” la cursurile/seminariile profesorului nominalizat, fără a perturba activitatea normală a orelor, iar apoi vor discuta cu studenţii care participă la cursurile/seminariile profesorului în cauză. Ulterior, după o documentare suplimentară, studenții evaluatori vor purta o discuţie mai amplă cu profesorul nominalizat, urmând ca în baza unei metodologii de evaluare suficient de complexă pentru a se evita anumite aprecieri subiective din partea studenților evaluatori, aceștia să decidă dacă profesorul merită sau nu decernarea titlului de Profesor Bologna.

Distincţiile de Profesor Bologna vor fi decernate în cadrul Galei Profesorului Bologna, ce va avea loc în data de 4 iunie 2016, la Alba Iulia. În cadrul acestui eveniment va avea loc şi ultima dezbatere din cadrul proiectului „Bologna în Universităţi”, unul dintre cele mai noi proiecte marca ANOSR. Această dezbatere este un eveniment înscris în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – „România Educată”, derulată de Administrația Prezidențială. Dezbaterea va avea tema „Învățământul centrat pe student – cum adaptăm procesul de predare-învățare la nevoile societății de astăzi?”.

Share.

Leave A Reply