Studenții în stradă, în față la Ministerul Educației

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a început ieri protestele în fața Ministerului Educației. Studenți din doisprezece centre universitare ( București, Timișoara, Alba Iulia, Baia Mare, Petroșani, Cluj-Napoca, Sibiu, Turnu Severin, Iași, Galați, Constanța, Suceava) au venit de la sute de km distanță pentru a transmite un mesaj clar: problemele legate de noua Lege a Educației trebuie să-și găsească soluții. Cele mai importante dintre acestea se referă la participarea studenților în luarea celor mai importante decizii la nivel de universitate (alegerea rectorului și Consiliul de Administrație), frecvență obligatorie la cursuri și seminarii, eliminarea taberelor studențești de iarnă.

Timp de trei ore, peste 300 de studenți au cerut respect, coerență în învățământul superior și au adaptat cântece cunoscute în scandările lor: “Funeriu, Funeriu dormez-vous? Dormez-vous? / Sunt studenți în stradă, sunt studenți în stradă! / Ding dang dong, ding dang dong!”. Principala revendicare rămâne prezența în procent de minim 25% în toate structurile decizionale și consultative: “Funeriu fii deștept / N-am cerut decât un sfert!”, “Vrem doar 25% / Nu putere absolută!”. De asemenea, studenții veniți la protest au ținut momente de reculegere pentru moartea reprezentării studențești. Un alt moment important al zilei de ieri a fost acela în care studenții, fiecare având în mâna o copie a comunicatului de presă dat de MECTS imediat după protestele de la Galați (din 17 februarie în care aceștia sunt invitați “să citească legea”)  au rupt simultan hârtia manifestându-și dezaprobarea față de limbajul jignitor folosit de reprezentanții Ministerului.

După aproximativ două ore, o delegație șapte reprezentanți ai studenților au intrat la negocieri cu Ministrul Daniel Funeriu, însă rezultatul acestora nu a fost cel așteptat astfel ca, protestele vor continua și marți și miercuri tot în față la Ministerul Educației, până când studenții își vor obține drepturile!

Share.

Leave A Reply