Studenții imprimă direcția noului an universitar

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a organizat în perioada 5-10 August, la Cluj Napoca, Forumul Organizațiilor Studențești din România. Ajuns la a VII-a ediție, Forumul este cel mai important eveniment anual ANOSR și a reunit pește 150 de lideri ai studenților din 72 organizații studențești din întreaga țară. Timp de o săptămână liderii studenților au discutat subiecte precum finanțarea educației, democrația în mediul academic și angajabilitatea, și-au ales liderii pentru următoarea perioadă și au stabilt strategia ANOSR privind următorul an universitar.

În legătură cu subiectele abordate, studenții au semnalat următoarele priorități:

Finanțarea educației – considerăm că investiția în educație arată nivelul de responsabilitate al aleșilor față de viitorul țării. Propunem:

– Creșterea bugetului alocat educației la 6% din PIB. Îmbunătățirea echității și calității sistemului educațional prin mărirea bugetului alocat pentru subvenția cămine cantine, investiții în cămine și cantine și biblioteci.

– Crearea posibilității de direcționare a 2% din impozitul pe profit și din cel pe venit către un fond național de burse de performanță

Participarea  studenților la luarea deciziilor – Considerăm că studenții trebuie să se afle pe lista de priorități a decidenților, atât la nivelul universităților cât și la nivel național. Pentru că vocea studenților să conteze cu adevărat, solicităm:

– Creșterea influenței studenților în decizia de alegere a Rectorului Universităților la un procent de 25%

– Creșterea participării studenților în Consiliul de Administrație până la un procent de 25%

– Participarea ANOSR în Consiliul Economic și Social

Tineri competenți pentru România – Pentru a evită continuarea migrației medicilor din România și a atrage tineri competenți în educație și sănătate, propunem:

– Creșterea veniturilor tinerilor angajați din sectorul medical și din învățământ, prin introducerea unor facilitati fiscale

– Acordarea de vouchere subvenționate de stat pentru participarea acestora la conferințe și alte programe de dezvoltare profesională.

În perioada următoare, ANOSR va finaliza analiza impactului bugetar al măsurilor propuse și adoptate în cadrul Adunării Generale, urmând ca apoi acestea să fie propuse spre asumare candidaților pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Organizatorii acestei ediții au fost: Asociația Studenților de la Business (ASB), Asociația Studenților Psihologi din România (ASPR), Asociația Studenților Universității de Artă și Design (ASUAD), Federația Asociațiilor Studențești din Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (FAS-USAMV), Organizația Studenților Economiști (OSE), Organizația Studenților Farmaciști (OSF), Organizația Studenților Universității Babes-Bolyai (OSUBB),  Organizația Studenților din Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (OSUT), Societatea Stundetilor Europeniști (SSE).

Share.

Leave A Reply