Studenții, fără drept de vot!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) atrage atenția că studenții care au plecat la studii în altă localitate decât cea în care au domiciliul stabil nu vor putea vota acolo unde studiază, chiar dacă au viză de flotant! ANOSR a trimis o adresă în acest sens și solicită și public  Guvernului României, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) acordarea de gratuitate pe mijloacele de transport în comun în perioada 7-10 decembrie 2012 pentru studenţi, precum şi acordarea unei zi libere luni, 10 decembrie!

Prevederile Legii Electorale Nr. 35/2008 îngrădesc posibilitatea de exercitare a dreptului de vot pentru sute de mii de studenți români care studiază în altă localitate sau au venit la studii din altă țară! Astfel, categoria cea mai interesată și afectată de viitorul pe termen lung al țării este ținută departe de procesul electoral! Dat fiind faptul că legea poate fi modificată doar după alegeri, studenţii vor fi nevoiţi să facă eforturi financiare considerabile pentru a putea să se deplaseze în localităţile de domiciliu şi a-şi exercita dreptul la vot, dacă Guvernul nu va lua măsurile propuse!

Participarea scăzută la vot a tinerilor, la care Legea Electorală contribuie din plin, face ca deciziile clasei politice să răspundă prea puțin nevoilor pe termen lung ale societății. Astfel, deși a fost lansată public din prima parte a lunii Octombrie, „Scrisoarea Deschisă pentru Viitorul României”  a rămas fără răspuns din partea partidelor politice parlamentare și cu doar 14 răspunsuri din partea unor oameni politici (https://old.anosr.ro/raspunsuri-primite-si-asumari/) ! Scrisoarea cere, printre altele, o finanțare corespunzătoare a educației, aceasta fiind cea mai profitabilă investiție pe termen mediu și lung pentru un stat și un domeniu subfinanțat constant în ultimii ani!

Este inadmisibil ca din cauza intereselor politice unei categorii sociale să îi fie puse piedici în calea exercitării drepturilor garantate de Constituţie. ANOSR consideră că studenții ar trebui să poată vota acolo unde au reședința și trăiesc pe perioada studiilor!

Efectele legii electorale asupra participării tinerilor la vot sunt o rușine pentru democrația românească și un dezastru pentru orientarea clasei politice către nevoile pe termen lung ale societății. Vom cere modificarea legii, însă acest lucru nu se poate realiza, constituțional, înainte de alegeri. Între timp, este foarte important ca Guvernul să acorde gratuitate pe transportul în comun pentru a se asigura că studenții au posibilitatea să-și exercite dreptul la vot!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply