Studenții europeni către liderii lumii: Lăsați Ucraina să-și hotărască singură soarta!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de Organizația Europeană a Studenților (ESU), este profund îngrijorată de înrăutățirea situației din Ucraina și de eșecurile diplomatice care riscă să degenereze într-un conflict armat. Alături de reprezentanții studenților din întreaga Europă, ANOSR a făcut un apel către Președinția României, Ministerul Afacerilor Externe și către omologii internaționali, pentru conlucrarea în vederea asigurării respectării dreptului Ucrainei de a-și hotărî singură soarta cu sprijinul – doar la cerere – al întregii comunități internaționale!

,,În urmă cu 100 de ani, în Europa a început un proces de auto-distrugere, cauzat de o serie de eșecuri diplomatice catastrofale care s-au amplificat reciproc de-a lungul anilor. În secolul al XX-lea, Europa a fost împărțită, însă la începutul secolului XXI, societatea credea în posibilitatea de a dezvolta o unitate europeană nouă, bazată pe cooperare, libertate, pe democrație și respect pentru drepturile omului.

Astăzi însă, Europa e din nou împărțită. Regimul ucrainian opresiv, corupt și generator de discordie a căutat legitimitate din partea unui regim care întrunește aceleași caracteristici, mai exact cel rusesc. Cooperarea cu Uniunea Europeană este bazată pe respectarea drepturilor omului, în timp ce în cazul Rusiei, această cooperare se bazează doar pe complicitate. Pe data de 1 martie 2014, Consiliul Federației Ruse a votat în favoarea desfășurării trupelor militare în Ucraina, ceea ce marchează punctul culminant al unei alte serii de eșecuri diplomatice. De aceea, liderii europeni alături de comunitatea internațională trebuie să reacționeze.

În numele următoarei generații de lideri europeni, în numele studenților din Ucraina care au inițiat proteste în Maidan cu demnitate și autodeterminare, în numele primilor protestatari care și-au pierdut viața sub drapelul european, mișcarea studențească europeană solicită liderilor lumii să oprească declanșarea unui potențial război. Ucrainei trebuie să i se ofere libertatea de a decide independent cum să acționeze, iar autodeterminarea democratică și autonomă a poporului nu trebuie alterată în numele practicării unei „politici pe marginea prăpastiei” și a unei competiții economice supranaționale pentru influență și putere.

Ne adresăm atât liderilor din Rusia, cât și liderilor europeni și comunității internaționale și le solicităm încetarea imediată a intervențiilor în Ucraina.

Noi, studenții europeni, cerem ca dezvoltarea democratică a Ucrainei să rămână sub controlul ucrainienilor, cu sprijnul – doar la cerere – al întregii comunități internaționale. Lăsați Ucraina să-și hotărască singură soarta!”

Descarcă apelul lansat de studenții din întreaga Europă, inclusiv din Ucraina, prin intermediul Organizației Europene a Studenților (ESU):

Apelul ESU (limba engleză)

Apelul ESU (limba română) (Traducerea și adaptarea realizată de ANOSR)

Adresele transmise de ANOSR către Președinția României și Ministerul Afacerilor Externe:

Adresa ANOSR către Președinție

Adresa ANOSR către Ministerul Afacerilor Externe

Share.

Leave A Reply