Studenții din România, reprezentați la nivel european!

0

În perioada 1-8 mai 2011 a avut loc Adunarea Generală a Organizației Europene a Studenților (ESU). Studenții din România au fost reprezentați prin  ANOSR, federație membră ESU.

Evenimentul a început cu un seminar pe tema finanțării învățământului superior. Se pare că, deși miniștrii educației și-au asumat în repetate rânduri faptul că educația este un bun public și au subliniat importantă dimensiunii sociale a educației, măsurile recente vin împotriva acestor declarații, în majoritatea statelor europene. Astfel, reduceri substanțiale ale bugetelor pentru învățământ superior au avut loc în multe state, diferențele fiind acoperite prin introducerea taxelor de școlarizare sau a împrumuturilor, în defavoarea gratuității studiilor, măsuri care nu fac decât să îngreuneze și mai mult accesul celor din medii socioeconomice defavorizate la învățământ superior. Studenții din Europa au început să lucreze pentru a inversa aceste tendințe.

Totodată, studenții europeni se pregătesc și pentru întâlnirea Miniștrilor responsabili de învățământ superior din Spațiul European al învățământului Superior (EHEA), care va avea loc la București, în aprilie 2012. Astfel, studenții au constatat că multe din reformele Bologna sunt implementate doar formal, nu și în spiritul lor, iar ele sunt bifate ca “implementate”, în timp ce în cazul altora, statele membre își asumă constant ținte pe care apoi nu le ating și le renegociază. Acestea duc la o scădere a credibilității procesului Bologna, multe state asociindu-se fără merit cu etichetă Bologna, fără a implementa corect reformele, și fără a consulta suficient studenții și ceilalți actori interesați în acest proces. De aceea, studenții s-au hotărât să aibe o poziție fermă și să ceară revizuirea modului în care sunt încurajate reformele Bologna o colaborare reală și calitativă cu studenții în planificarea acestora, așa cum sunt ele transpuse la nivel național. Totodată, studenții se arată îngrijorați de o serie de recomandări venite la nivel European din alte direcții decât procesul Bologna, care încurajează creșterea taxelor de școlarizare și duc la o marketizare a educației și o scădere a implicării studenților și a altor actori relevanți, precum profesorii, în procesele decizionale de la toate nivelurile. Toate acestea duc la o îndepărtare de un învățământ realmente centrat pe student și de la o grijă reală față de echitatea învățământului superior, ambele priorități ESU, dar și ANOSR.

Mai mult, studenții au dezbătut și viitorul mobilității studențești, stabilind necesitatea ca miniștrii să își asume cu adevărat țintă de 20% studenți mobili până în 2020 (în EHEA per ansamblu), agreată la nivel European. Altfel, și acest obiectiv riscă să rămână încă o promisiune neîmplinită…

Nu în ultimul rând, studenții au transmis către summitul G20 al universităților mesajul studenților din Europa, mesaj adoptat de către Adunarea Generală ESU. Puteți găsi un videoclip în limba franceză pe această temă (pot fi activate subtitrări în lb. engleză) aici: http://www.dailymotion.com/video/xikz9u_declaration-de-tallinn-les-etudiants-s-adressent-aux-presidents-du-g20_news#from=embed.

De asemenea, în cadrul acestui eveniment au avut loc și alegeri pentru noul Birou de Conducere ESU. Astfel, noul președinte este Allan Pall (Estonia), echipa fiind compusă și din Karina Ufert (Lituania, vicepreședinte), Nevena Vuksanovic (Serbia), Rok Primozic (Slovenia) și Kal Kostadinov (Bulgaria).

Mai mult, s-a discutat pe larg îmbunătățirea funcționalității ESU, inclusiv o serie de schimbări ale structurilor acesteia, care urmează să fie definitivate la următoarea Adunarea Generală.

„Prioritățile și practicile europene sunt folosite tot mai mult ca argumente pentru reformele naționale. De multe ori însă, aceste argumente folosesc informații parțiale sau răstălmăcesc intențiile europene. Pentru a le contracara și a ne asigura ca beneficiul studenților rămâne prioritar, dar și pentru a ne asigura că nevoile studenților români sunt tratate cu aceeași importantă ca cele ale studenților din alte state, este crucial să cunoaștem și să influențăm politicile educaționale europene.” – Daniela Alexe, Președinte ANOSR.

Share.

Leave A Reply