Studenții din România își stabilesc prioritățile la Galați, în prezența celor mai importante voci din educație

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) derulează în perioada 8-16 august 2016, la Galați, cea de-a XI-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai important eveniment anual studențesc din România, care reunește peste 350 de studenți din 17 centre universitare din țară. În cadrul FOSR 2016, liderii studenților din întreaga țară vor dezbate cele mai importante probleme și interese ale studenților din România, stabilind prioritățile federației pentru următorul an.

Deschiderea oficială a Forumului Organizațiilor Studențești din România va avea loc marți, 9 august 2016, începând cu ora 10:40, în Aula Magna a Universității „Dunărea de Jos” din Galați (str. Domnească nr. 111, corp AS, în incinta Facultății de Drept), și are ca invitați, printre alții, pe domnul Klaus Werner Iohannis, Președintele României, domnul prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, domnul Andrei Popescu, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv domnul prof. univ. dr. ing. Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România. De asemenea, vor lua cuvântul și reprezentanți din partea Agenției Române pentru Asigurarea Calității în Învățământul Superior, Federației Sindicale „Alma Mater”, Societății Academice din România, Consiliului Tineretului din România, respectiv Consiliului Național al Elevilor. Președintele ANOSR, Vlad D. Cherecheș, va deschide evenimentul prezentând perspectiva studenților asupra stării actuale învățământului superior românesc, iar ceilalți vorbitori vor fi invitați să prezinte perspectiva lor și planurile instituțiilor pe care le reprezintă în acest domeniu.

Pe parcursul evenimentului, cei peste 350 de participanți vor lua parte la diverse ateliere de lucru și dezbateri în cadrul cărora vor creiona obiectivele ANOSR în domeniul învățământului superior, și care vor fi prezentate inclusiv partidelor politice, în contextul alegerilor parlamentare din această toamnă. Astfel, miercuri, 10 august 2016, de la ora 20:00, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură a Studenților din Galați (str. Științei nr. 115), va avea loc o dezbatere asupra obiectivelor studenților la care au fost invitați toți parlamentarii și președinții de partide parlamentare din județul Galați.

ANOSR va aborda 4 domenii distincte ce țin de învățământul superior și viața studențească (academic, profesional, social și etic), precum și unul transversal, ce este în strânsă legătură cu toate cele patru (finanțarea educației). Atelierele de lucru vor aborda subiecte precum căminele studențești, cantinele universitare, taxele aplicate studenților, reducerile de care beneficiază (sau ar trebui să beneficieze) studenții, serviciile de orientare și consiliere în carieră, învățământul centrat pe student, formarea cadrelor didactice, asigurarea calității educației, etica, integritatea și buna guvernanță în instituțiile de învățământ superior, internaționalizarea învățământului superior sau funcționarea caselor de cultură ale studenților. Concluziile dezbaterilor vor sta la baza strategiei pe care ANOSR o va adopta în următorul mandat.

Joi, 11 august 2016, începând cu ora 20:00, pe Plaja Dunărea (str. Victor Vâlcovici nr. 1), va avea loc Târgul Organizațiilor Studențești, unde fiecare organizație membră a ANOSR își va prezenta activitatea.

Începând de sâmbătă, 13 august 2016, va debuta Adunarea Generală a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. În cadrul acesteia se va realiza un bilanț al mandatului 2015-2016 și va fi ales un nou Birou de Conducere, care va avea misiunea să implementeze planul de acțiune stabilit în aceste zile la Galați.

Întregul eveniment este organizat cu sprijinul Ligii Studenților din Galați (LSG), al Universității „Dunărea de Jos” din Galați și al Casei de Cultură a Studenților din Galați.

„Participarea celor mai importanți actori din sfera domeniului educațional și de tineret la Forumul Organizaților Studențești din România confirmă din nou rolul foarte important pe care ANOSR îl are în reprezentarea drepturilor și intereselor studenților din România. Sperăm să avem o săptămână cât mai productivă la Galați și ca mesajul și concluziile noastre să fie receptate cum se cuvine de guvern, dar și de partidele politice din România. Ne pregătim pentru un eveniment foarte important pentru societatea românească, alegerile parlamentare, și sperăm ca viitorul parlament să fie unul care să acorde o importanță mult mai mare educației, nu ca până în prezent, astfel că vom transmite toate obiectivele noastre și către toate partidele politice active și îi vom invita să și le asume în programele politice.”Vlad D. Cherecheș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply