Studenții din România cer să conteze în procesul de alegere a rectorilor!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) își manifestă nemulțumirea față de situația precară a modului în care sunt respectate drepturile studenților din România și solicită schimbarea legii educației pentru a crește ponderea studenților în procesul de alegere a rectorilor.

În cadrul Adunării Generale ANOSR de la Cluj-Napoca, care a avut loc în perioada 2-5 aprilie, cei peste 150 de lideri ai studenților din România au analizat modul în care universitățile s-au preocupat să le fie respectate drepturile garantate de lege, la 3 ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Statului Studentului – documentul ce conține toate drepturile pe care le au studenții. Concluziile „Raportului de Implementare a Statutului Studentului” au fost că universitățile nu au manifestat o preocupare reală în ultimii ani de zile pentru a se asigura că studenților le sunt respectate drepturile, iar situația investițiilor în îmbunătățirea vieții lor sociale s-a degradat de la un an la altul. În universități încă se percep taxe ilegale pentru studenți, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare și masă, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu există facilități pentru studenții cu dizabilități, iar universitățile se consultă mult prea puțin cu organizațiile studențești.

De asemenea, liderii studenților au constatat că în ultimii ani de zile universitățile s-au îndepărtat tot mai mult de studenți și de problemele acestora  – studenții nu sunt consultați în aspecte ce țin de modul în care sunt alese materiile care le sunt predate – multe cursuri nemaifiind în concordanță cu realitatea actuală, nu există proceduri funcționale de contestare a notelor date pe nedrept, investițiile în servicii studențești au scăzut drastic, nu s-au mai construit cămine și cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studenților a contat din ce în ce mai puțin pentru conducerile universităților.

Studenții consideră că unul din motivele principale pentru care s-a ajuns în această situație este scăderea ponderii lor din electoratul participant la alegerea rectorului. Dacă până în 2011 aceștia aveau un sfert din voturile în alegerile pentru rectori și decani, odată cu Legea Educației Naționale părerile studenților nu au mai contat atât de mult la alegerea rectorului, procentul participării lor variind între 3% și 20%, în funcție de universitate, iar părerile lor despre candidații la funcțiile de decani nu au mai contat deloc, fiind excluși total din procesul de selecție.

Încă din anul 2011, ANOSR și-a manifestat în repetate rânduri nemulțumirea față de participarea studenților în procent de 25%  din numărul total de voturi în alegerea rectorului, solicitând acest lucru la fiecare întalnire cu ministerul educației, organizând inclusiv proteste  în centrele universitare din țară și în fața Ministerului Educației. Miniștrii Educației din ultimii 2 ani de zile și-au exprimat susținerea pentru creșterea participării studenților la alegerile pentru rectori cu fiecare ocazie cu care s-a discutat acest subiect, însă deși au fost emise nenumărate Ordonanțe de Urgență care au modificat Legea Educației Naționale, niciuna dintre ele nu a prevăzut modificări la procedura de alegere a rectorului.

Având în vedere că anul universitar 2015-2016 este anul în care sunt organizate alegerile pentru rectori, ANOSR solicită de urgență modificarea Legii Educației Naționale în sensul asigurării participării studenților în proporție de 25% din totalul electoratului participant în alegerea rectorilor. Dacă această problemă nu va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil, vor trece alți 4 ani în care studenții nu vor avea un cuvânt de spus cu privire la cine și cum vor conduce universitățile .

“Deși rectorul este reprezentantul întregii comunități academice, studenții au un cuvânt mult prea mic de spus în ceea ce privește alegerea acestuia, demonstrându-se că acest lucru a avut repercusiuni grave în ultimii 3 ani de zile în ceea ce privește interesul universităților față de respectarea drepturilor studenților și față de problemele lor actuale. Rectorii sunt cei care dau tonul tuturor strategiilor și direcțiilor în care se îndreaptă universitatea și e obligatoriu ca și studenții să aibă un cuvânt important de spus atunci când acesta este ales. Așteptăm liniștiți de ani de zile o schimbare promisă a legii educației, însă ne-a ajuns cuțitul la os și nu mai e timp de așteptat. Începând de mâine, ne pregătim pentru acțiuni în universități care să îi facă pe guvernanți să dea atenția și respectul cuvenit generației tinere de viitori intelectuali.   ” – Cristi POPESCU,  președinte ANOSR .

Share.

Leave A Reply