Studenții din întreaga Europă susțin lupta pentru educația din România!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat în perioada 26 Noiembrie – 2 Decembrie la Adunarea Generală a Organizației Europene a Studenților (en. European Students’ Union – ESU), desfășurată la Zagreb, Croația. În cadrul evenimentului, liderii studenților din toată Europa au adoptat, în unanimitate, o rezoluție prin care susțin demersurile studenților români pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație!

Întâlnirea a reunit lideri ai celor 47 de federații naționale studențești membre ale organizației, reprezentând studenții din 39 de state. ANOSR este singura federație din România membră a acestei structuri, reprezentând astfel studenții din România la nivel internațional. Cele mai importante subiecte dezbătute în cadrul evenimentului au fost prioritățile studenților pentru alegerile europarlamentare din primăvară și poziția față de modul în care structurile de guvernare europene ar trebui să se raporteze la sistemele de învățământ superior din Europa.

ESU a adoptat un manifest pe care candidații la alegerile Europarlamentare sunt invitați să îl semneze. Acesta cuprinde priorități precum excluderea educației din măsurile de austeritate, susținerea creșterii finanțării programului Erasmus și a valorii granturilor, combaterea discriminării și a rasismului și susținerea creării de locuri de muncă. ANOSR este implicată în coordonarea campaniei prin președintele Mihai Dragoș, membru al grupului de lucru constituit în acest sens.

În ceea ce privește implicarea structurilor de guvernare europene în funcționarea sistemelor naționale de învățământ superior, reprezentanții studenților au atras atenția că deciziile majore legate de politicile educaționale ar trebui să rămână în competența statelor membre și nu a Uniunii Europene. Aceștia consideră de asemenea că măsurile UE au condus deseori la „marketizarea” educației, tratând-o aproape exclusiv din perspectivă economică și ignorând rolul acesteia în dezvoltarea altor aspecte ale societății, inclusiv prin acordurile comerciale care vizează acest sector, tratând educația ca pe o marfă.

ESU a adoptat și o rezoluție asupra finanțării educației în România cu 6% din PIB, alăturându-se demersurilor ANOSR organizate în această toamnă alături de elevi, sindicate, părinți și rectori pentru respectarea legii și acordarea unui buget corespunzător acestui sector!

Un alt punct de discuție a fost cererea de aderare a unei alte federații studențești din România – Uniunea Studenților din România (USR), care a fost respinsă cu 3 voturi pentru, 3 abțineri și peste 60 de voturi împotrivă.

Documentele adoptate vor fi publicate în perioada următoare pe situl ESU (www.esu-online.org) și traducerile în limba română vor fi disponibile pe situl ANOSR (www.anosr.ro).

„Colegii din toată Europa și-au manifestat în unanimitate sprijinul față de lupta noastră pentru o finanțare decentă a educației. Tragem astfel împreună încă un semnal de alarmă asupra dezastrului din educație iar lupta noastră pentru un sistem de educație decent merge mai departe. România nu trebuie să mai rămână un stat codaș la acest capitol extrem de important pentru dezvoltarea societății și ANOSR va continua să depună toate eforturile necesare, atât la nivel național cât și internațional, pentru a asigura un viitor mai bun studenților pe care îi reprezentăm și în același timp societății noastre!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply