Studenții din Europa alături de studenții români!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România se opune vehement oricărei intenții de a se restrânge accesul studenților la decizie prin reducerea procentului de 25% reprezentanți ai studenților în toate forurile decizionale din universități.

În acest sens, Organizația Europeana a Studenților (ESU), federația europeană care reprezintă pește 11 milioane de studenți, vine în sprijinul studenților români. Astfel, în urma unei moțiuni adoptate în unanimitate de către organizațiile membre (45 de federații naționale) ESU prezintă poziția studenților din Europa vis-à-vis de această problemă gravă care atacă principiile europene pe educație și solicită tuturor actorilor găsirea unei soluții.

„În acest context, ESU se opune vehement oricărei reduceri a dreptului studenților de a participa în guvernanță. Considerăm, prin urmare, că este important ca factorii de decizie să asigure o bună reprezentare a studenților, fără niciun fel de reducere a procentului deținut anterior, în corpuri de luare a deciziilor, corpuri executive și în structuri responsabile de alegerea conducerii instituțiilor, în toate nivelurile universității.”

„Le reamintim factorilor de decizie din România ca studenții sunt recunoscuți ca un agent de maximă importanță în progresul sistemelor de educație și ca este esențial ca ei să fie văzuți și tratați ca parteneri nu doar în declarații, ci și în accesul la luarea deciziilor.

Cerem, prin urmare, găsirea de căi pentru respectarea angajamentelor pe care România și le-a asumat în față studenților săi și a principiului reprezentării comunității academice, care a stat tot timpul la baza Învățământului Superior din Europa.„ – Organizația Europeană a Studenților

“Este inadmisibil într-un stat European cu pretenții, să nu se țină cont de principii setate la nivel European și recunoscute de către toți miniștrii educației. Este anormal ca în 2010, studenții încă să lupte pentru drepturi fundamentale în universități. Reprezentăm 90% din comunitatea academică și suntem cei care se gândesc cu adevărat la interesele și nevoile studenților din România. Este dreptul nostru să ne putem exprima opinia și să putem influența deciziile care ne afectează în mod direct și concret pe noi, studenții.” Daniela Alexe – Președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply