Studenții din centrul și estul Europei condamnă încălcarea drepturilor minorităților în Ucraina

0

25Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de federațiile studențești din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia condamnă cu fermitate modificarea articolului 7 al Legii Educației, care a fost ratificat de către Parlamentul Ucrainei pe data de 5 septembrie 2017. Acesta stipulează faptul că disciplinele școlare pot fi predate în limba unei minorități etnice doar în timpul educației preșcolare și în timpul primilor patru ani de educație primară, însemnând până la vârsta de 10 ani.

Alianța Studenților V4 Plus, constituită din reprezentanții studenților din țările mai sus menționate, au adoptat o poziție comună la propunerea ANOSR în cadrul întâlnirii desfășurate la Bratislava, în perioada 22-24 septembrie 2017, prin care condamnă această decizie a Parlamentului Ucrainean, care este împotriva Constituției Ucrainene (art. 10, 22, 23 și 53), a Convenției Cadru pentru Protejarea Minorităților Naționale și a Cartei Europene pentru Limbi Regionale și ale Minorităților.

În mod normal, fiecare țară democratică trebuie să fie complet dedicată în ceea ce privește susținerea și facilitarea educației pentru toți cetățenii ei, având în vedere în același timp ca nevoile specifice ale grupurilor etnice minoritare să fie satisfăcute. În cazul Ucrainei, acest angajament este cu atât mai imperativ dacă avem în vedere anii tumultuoși din istoria recentă a țării, care au zguduit-o atât pe plan intern, cât și în procesul de întărire a relațiilor cu Uniunea Europeană. Așadar, V4+ susține poziționarea pe aceeași linie critică avansată de către miniștrii de afaceri externe ai Ungariei, României și ai altor state europene și, totodată, face apel către legiuitorii Ucraineni să își reconsidere poziția cu privire la modul în care au încercat până în prezent să impună un mod injust și ilegitim de a oferi educație.

Prin prisma faptului că Ucraina a primit susținere considerabilă din partea Comunității Europene, aceste atacuri asupra drepturilor minorităților și asupra drepturilor fundamentale ale omului sunt și mai îngrijorătoare. În total, peste 9 000 000 de cetățeni ai Ucrainei, printre care sute de mii de maghiari, polonezi, români, slovaci și alte grupuri minoritare, vor fi afectate de către aceste măsuri. Introducerea restricțiilor de limbă în cadrul sistemului de învățământ va cauza atât un afront grav, cât și limitări funcționale în ceea ce privește dezvoltarea personală, intelectuală și profesională a membrilor grupurilor minoritare. Există o nevoie stringentă de a garanta că aceste grupuri distincte pot contribui la dezvoltarea Ucrainei, fapt realizabil atât prin promovarea valorilor multiculturalismului și a cooperării civile, cât și prin dobândirea încrederii celorlalți membri ai societății.

Prin urmare, studenții din România, alături de colegii din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia solicită Parlamentului Ucrainean să respecte drepturile minorităților etnice, cum ar fi identificarea etnică, exprimarea identității și dreptul de a studia în limba nativă, solicitând totodată Ucrainei reconsiderarea poziției față de sistemul școlar pentru minorități, acest demers fiind susținut de către ANOSR.

„Suntem profund îngrijorați de limitarea accesului la învățământul în limba maternă a minorităților din Ucraina, printre care cea română ocupă un loc aparte prin prisma numărului însemnat. În acest sens, am propus colegilor din mai multe state central-est europene să susțină solicitarea noastră fermă, concretizată printr-o poziție comună care solicită Parlamentului ucrainean să revină asupra decizei de a limita învățământul în limba minorităților. Vom continua să atragem atenția autorităților competente asupra acestui fapt, cu speranța că problema se va rezolva cât mai rapid”, a declarat Marius DEACONU, președinte ANOSR

 

Share.

Leave A Reply