Studenții continuă acțiunile împotriva abuzurilor permise de OUG 49/2014

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Ministerului Educației Naționale pentru a-și exprima nemulțumirile față de noua Ordonanță de Urgență a Guvernului 49/2014 care modifică Legea Educației Naționale și pentru a cere abrogarea unor prevederi care permit abuzuri grave în sistem.

Întâlnirea a durat mai bine de 3 ore, timp în care domnul Ministru Remus Pricopie a încercat să ofere explicații detaliate în legătură cu unele modificări ale legii aduse de Ordonanța de Urgență, nereușind însă să convingă reprezentanții ANOSR de faptul că aceste prevederi nu sunt extrem de periculoase pentru sistemul educațional românesc. Mai mult, Ministrul nu a putut demonstra nici necesitatea adoptării acestor modificări în regim ”de urgență”, fără dezbatere publică.

Principalele nemulțumiri ale studenților sunt legate de posibilitatea rectorilor și a membrilor senatului universitar de a candida ”pe viață”, de eliminarea completă a incompatibilității rector-parlamentar,  de reintroducerea doctoratelor la ”frecvență redusă”, de transformarea universităților private în afaceri pe persoană fizică, de posibilitatea universităților de a înmatricula studenți peste capacitatea de școlarizare stabilită de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior și de posibilitatea cadrelor didactice care au ajuns la vârsta pensionării de a candida la funcții de conducere în universități și de a conduce doctorate.

Cu toate că discuțiile de ieri nu au avut niciun rezultat concret, Ministerul excluzând posibilitatea emiterii de către Guvern a unui document care să anuleze prevederile Ordonanței de Urgență, totuși domnul Ministru și-a manifestat deschiderea față de alte soluții propuse de ANOSR pentru modificarea modului în care vor fi implementate unele prevederi aduse de ordonanță, urmând ca acestea să fie discutate și puse în practică în perioada următoare. Soluțiile propuse de ANOSR Ministerului Educației Naționale sunt:

1. Emiterea unor documente consecvente care să ofere detalii despre implementarea unor prevederi ale OUG, eliminând astfel posibilitatea unor abuzuri

Ministrul a fost deschis să definească mai clar ce înseamnă ”două mandate succesive, complete” în cazul alegerii rectorilor, pentru a evita situațiile în care rectorii își pot da demisia cu puțin timp înaintea finalizării celui de-al doilea mandat, după care pot candida din nou la următoarele alegeri. De asemenea, s-a agreat stabilirea unor prevederi referitoare la ce înseamnă acele ”programe speciale” pentru care universitățile vor putea înmatricula studenți cu 10% peste capacitatea de școlarizare, pentru a elimina posibilitatea ca universitățile sau Ministerul Educației să facă abuzuri.

2. Adoptarea, până la începutul anului universitar, a unei metodologii de organizare și funcționare a centrelor de consiliere și orientare în carieră, discutate cu studenții

Ministrul și-a asumat adoptarea metodologiei care va reglementa modul de funcționare a centrelor de consiliere și orientare în carieră din universități până la începutul anului universitar următor, metodologie menționată în Ordonanța de Urgență. Această metodologie a fost cerută de studenți încă din timpul protestelor din toamna anului trecut, ANOSR lucrând deja la o propunere de metodologie alături de reprezentanții centrelor de consiliere și orientare în carieră din universități, propunere care a fost înmânată Ministerului și care urmează să fie discutată punctual la întâlniri viitoare.

3. Semnarea unui protocol între studenți și Ministerul Educației Naționale cu privire la principii comun agreate în contextul unei noi legi a educației

Date fiind discuțiile tot mai dese legate de adoptarea unei noi legi a educației la începutul anului viitor, confirmate și de Ministerul Educației, ANOSR a cerut semnarea unui protocol între studenți și reprezentanții Ministerului Educației Naționale prin care se agreează câteva principii și reglementări concrete referitoare la textul noii legi a educației. Protocolul urmează să fie discutat și semnat în următoarea perioadă, discutându-se momentan doar de includerea participării studenților într-un procent de 25% în alegerea rectorului.

Chiar dacă ANOSR a solicitat o întâlnire și cu domnul Ministru Mihnea Costoiu, acesta a refuzat să participe la întâlnirea de ieri și a refuzat orice formă de dialog cu studenții din momentul în care aceștia i-au cerut demisia pentru efectele nefaste pe care Ordonanța de Urgență le are asupra calității și relevanței sistemului de învățământ superior și pentru lipsa unui dialog real, constant, cu studenții.

”Din păcate rezultatele întâlnirii cu Ministerul Educației Naționale nu sunt cele așteptate de noi, însă ne vom folosi de toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că lăsăm loc unui număr cât mai mic de abuzuri în sistem. În următoarea perioadă ne vom concentra eforturile pentru a ne asigura că Ministerul se ține de cuvânt și soluțiile pe care le-am propus și le-am agreat de comun acord vor fi concretizate în fapte reale, fiind totodată pregătiți de acțiuni de presiune în cazul în care studenții vor fi luați din nou peste picior. Chiar dacă e vacanță, ne gândim inclusiv la posibilitatea de a chema studenții în stradă în cazul în care lucrurile vor rămâne neschimbate” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply