Studenții și elevii spun STOP exploatării de la Roșia Montană!

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) condamnă decizia Guvernului României de a da undă verde exploatării minereurilor de la Roşia Montană.

Controversatul proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa Guvernului de marți, 27 August a.c şi va fi transmis Parlamentului spre adoptare. În cazul adoptării proiectului de lege de către Parlament, exploatarea minereurilor ar debuta în 2016 cu un impact devastator asupra sănătății populației din regiune din cauza utilizării cianuriiun beneficiu economic nesemnificativ pentru statul român în comparație cu gravele consecințe ale proiectului și valoarea aurului preconizat a se extrage, cu poluarea și degradarea ireversibilă a mediului înconjurătorafectarea deosebit de gravă a patrimoniului cultural care ar reprezenta o resursă inepuizabilă pentru dezvoltarea turismului și a economiei din zonă și nu în ultimul rând prin nerespectarea legislației de mediu.

ANOSR și CNE susțin demersurile reprezentanților societății civile care se opun exploatării zăcămintelor auro-argentifere de la Roșia Montană și fac un apel la solidaritate în scopul opririi proiectului de exploatare prin folosirea tuturor mijloacelor civice, pașnice și democratice disponibile.

“În calitate de reprezentanți ai societății civile, avem responsabilitatea de a ne opune adoptării unei măsuri devastatoare pentru mediul înconjurător și condițiile socio-economice actuale. Sprijinim demersurile și acțiunile care au loc în scopul de a împiedica  adoptarea proiectului de exploatare a  minireurilor de la Roșia Montană.“ – Iulia Flavia Miron, președinte CNE

,,Ne opunem ferm demarării proiectului de exploatare a zăcămintelor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană întrucât considerăm că beneficiile României în cadrul proiectului sunt infime în comparație cu impactul devastator asupra mediului înconjurător și consecințele dezatruoase pe plan social și economic. Ne solidarizăm cu acțiunile de protest care vor avea loc la nivel național și facem un apel la responsabilitatea guvernanților vizavi de viitorul României!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Share.

Leave A Reply