Studenții beneficiază de titlurile de călătorie cu metroul reduse cu 50%!

0

Începând cu 1 iulie 2018, studenții din România vor putea procura titluri de călătorie cu metroul reduse cu 50%. Măsurile vin în continuarea aplicării prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 42/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți, influențată decisiv de reprezentanții Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR).

Practic, studenții vor putea beneficia de o reducere de 50% în cazul cartelelor de 2 (două), respectiv 10 (zece) călătorii, indiferent de instituția de învățământ superior din România în care studiază. Aceștia vor putea cumpăra următoarele titluri de călătorie:

  • 2 (două) călătorii pentru studenți la prețul de 2,50 lei
  • 10 (zece) călătorii pentru studenți la prețul de 10 lei
  • Abonament săptămânal pentru studenți, la prețul de 12,50 lei

Există și anumite restricții, în conformitate cu art. 4, alin. (10) din Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți. Astfel, studenții vor putea procura în următoarele 30 de zile consecutive de la dată cumpărării a unuia din cele trei tipuri de titluri de călătorie anterior menționate:

  • maximum 4 (patru) abonamente săptămânale
  • maximum 3 (trei) cartele cu 10 (zece) călătorii
  • maximum 10 (zece) cartele cu 2 (două) călătorii.

Aceste titluri de călătorie vor pot fi achiziționate doar dacă studenții nu și-au procurat deja abonamentul lunar cu reducere, la prețul de 35 lei.

De asemenea, chiar dacă art. 4, alin. (8), prevede că „toate titlurile de transport cu reducere 50% din oferta tarifară să poată fi eliberate la toate casieriile din stațiile de metrou”, primele semnale indică faptul că aceste titluri de călătorii pot fi achiziționate doar din casieriile special amenajate pentru abonamentele elevilor și studenților. ANOSR va notifica S.C. Metrorex S.A. în acest sens.

Un aspect important este dat de faptul că titlurile de călătorie nu pot fi combinate în următoarele 30 de zile consecutive de la dată cumpărării a unuia din cele trei tipuri anterior menționate. În consecință, aceștia pot procura maximum 4 abonamente săptămânale, maximum 3 cartele cu 10 călătorii ori maximum 10 cartele cu 2 călătorii. De asemenea, acestea pot fi achiziționate doar dacă studenții nu și-au procurat deja abonamentul lunar cu reducere, la prețul de 35 lei.

Aceste noi tipuri de titluri pot fi achiziționate de către studenți de la casieria specială de la stația de metrou Piața Romană. Totodată, actele necesare sunt aceleași ca în cazul procurării biletelor CFR: cartea de identitate sau pașaportul și legitimația de student pentru gratuitate la transport.

Demersurile ANOSR cu privire la normele de aplicare pentru prevederile OUG nr. 2/2017 în ceea ce privește adoptarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru elevi și studenți:

  1. Poziția inițială
  2. Amendamente – 23.01.2017
  3. Amendamente – 30.01.2017
Share.

Leave A Reply