Studenți din toată țara s-au reunit să negocieze!

0

Între 8 și 11 decembrie s-a desfășurat la Arcalia trainingul cu tema: “Negociere și reprezentare” inițiat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) în parteneriat cu Blocul Național Sindical (BNS)și Agenția pentru Sprijinirea Studenților (ASS), organizat de Organizația Studenților din Universitatea Babeș Bolyai din Cluj (OSUBB).

Training-ul a vizat dezvoltarea abilităților de comunicare și negociere a tinerilor din mediul ONG-urilor studențești.

ZIUA 1: Fiind personalități diferite și provenind din mai multe părți ale țării : București, Iași, Cluj , Timișoara etc. s-a deschis seria activităților de lucru printr-o scurtă prezentare a fiecărui participant, a așteptărilor și obiectivelor lui personale și organizaționale. Ulterior, mediul formal de discuții a fost înlocuit cu beciul castelului Arcalia unde s-a continuat procesul de intercunoaștere și socializare sub auspiciile unei petreceri de bun venit .

ZIUA 2: Pentru că o bună negociere începe cu o comunicare eficientă, a doua zi participanții au învățat mai multe despre procesul de comunicare și au pus în practică cele învățate prin intermediul exercițiilor practice și jocurilor de rol. Pe seară s-a organizat “Târgul organizațiilor participante”, in cadrul căruia fiecare și-a prezentat, în incinta aceluiași beci al castelului, asociația din care face parte. Fie improvinzand materiale, fie afișând materiale de la evenimentele organizate de asociația lor, cu toții au reușit prin originalitate să trezească un viu interes și dorința de a afla și mai multe despre ONG-urile participante.

ZIUA 3: Această zi a devenit pentru participanți drept cea mai mare provocare a trainingului: după teoria legată de negociere, ei au fost implicați într-un joc de rol care le solicita punerea în practică a cunoștiințelor dobândite despre negociere, reprezentare, luare de decizii sub presiune, de stres și de timp. S-a dat o situație generală, au fost împărțiți pe echipe și fiecare a trebuit să susțină poziția grupului său într-o “fierbinte” situație de negociere.

Seara, într-un mod inedit, cu pernuța și pijămaluța în sala de curs , fiecare participant a avut ocazia să dea un feedback la tema principală a trainingului: “negociere”. Iar pentru a rămâne cu o amintire cât mai vie asupra întâmplărilor acelei zile, s-au reunit în deja faimosul beci unde a avut loc “Petrecerea de rămas bun”, Nu au lipsit jocurile, licitațiile, concursurile și voia bună a participanților.

ZIUA 4: Ultima zi a fost destinată concluziilor în ceea ce privește cunoștințele teoretice și practice acumulate pe parcursul zilelor de training. A fost evidențiat rolul joculețelor în conștientizarea de către fiecare participant, a faptului că o echipă puternică și eficientă înseamnă mai mult decât un lider, înseamnă un grup de oameni, cu roluri diferite. O echipă adevărată este aceea în care membrii știu să își identifice rolul protrivit, în care nu luptă toți pentru acel titlu de lider, considerat a fi vital, ci valorizează în mod egal fiecare membru, indiferent de rolul pe care îl joacă. Important este deci să îți găsești locul în echipă în bază aptitudinilor și cunoștințelor pe care le deții și nu să urmărești poziția de lider, pentru că o echipă nu înseamnă un om ci un grup compact de roluri, înseamnă o minte clară, un strateg, un observator, un pragmatic s.a.m.d.

În final am vrea să:

Mulțumim Blocului Național Sindical (BNS) pentru sprijinul acordat și pentru trainerii valoroși.

Mulțumim domnului Ilie Gheorghe, reprezentant BNS, pentru minunatele aprecieri aduse acestui eveniment și participanților la acesta: ” Sunt foarte încântat de entuziasmul și spiritul de intiativa de care participanții au dat dovadă! “

Mulțumim Organizației Studenților din Universitatea Babeș Bolyai din Cluj (OSUBB) pentru minunata organizare și pentru entuziasmul lor. Locația, serviciile, logistica și întreaga organizare au dovedit profesionalismul acestei organizații studențești și potențialul pe care îl deține.

Mulțumim Agenției pentru Sprijinirea Studenților (ASS) pentru sprijinul acordat și pentru eforturile susținute prin care a făcut acest eveniment posibil.

Mulțumim tuturor participanților pentru deschiderea și profesionalismul lor. Au fost comunicativi și dinamici, ne-au împărtășit din propriile experiențe și au demonstrat că studenții au un potențial fantastic care merită promovat,

ANOSR consideră că acest training și-a atins scopul și a reușit să îmbine teoria cu practica, stilul formal cu cel informal. Participanții au învățat elemente esențiale despre comunicare, reprezentare și negociere, au putut pune în practică diferite tactici de negociere eficientă și au învățat, din propriile greșeli, ce trebuie și ce nu trebuie să facă atunci când vorbim despre “Reprezentare și negociere”.

 

Share.

Leave A Reply