Statutul Studentului

0

Statutul Studentului, sau Codul drepturilor și obligațiilor studentului așa cum este denumit în Legea Educației Naționale, reprezintă un document ce conține totalitatea drepturilor și obligațiile studenților români în universități și nu numai.

Necesitatea studenților de a avea un statut propriu a fost abordată de către ANOSR de mai bine de 4 ani, atunci când între 3-4 iunie 2006 la Constanța a avut loc primul atelier de lucru cu această temă, de atunci Statutul Studentului fiind dezbătut în cadrul a cel puțin 24 de întâlniri publice cu toți reprezentanții studenților români, în diferite centre universitare.

Pentru a ne asigura de recunoașterea acestui document, ANOSR a insistat pe parcursul anilor ca Statutul Studentului să devină literă de lege și să fie adoptat ulterior prin ordin de ministru, acest lucru fiind obținut în 2011, o dată cu elaborarea noii Legi a Educației.

Este foarte important de menționat că Stătutul Studentului va avea până la începutul anului universitar următor două forme: Statutul Studentului la nivel național, adoptat prin ordin de ministru, ca anexă a Legii Educației, dar și Statutul Studentului de la nivelul fiecărei universități, ca anexă a Cartei Universitare, al cărui conținut va fi particular fiecărei instituții de învățământ superior, în conformitate cu specificul acesteia.

La finalul acestei săptămâni, vom încheia procesul național de consultare și vom transmite și către Ministerul Educației variantă finală a documentului, ce urmează a fi negociată și ulterior adoptată. Dacă mai aveți sugestii de întrodus în cadrul documentului, le așteptăm cu plăcere pe office@anosr.ro

“Statutul Studentului reprezintă primă inițiativă legislativă ce aparține 100% studenților. Încă din 2006, când am inițiat procesul de elaborare a documentul, ANOSR nu a încetat să consulte toți reprezentanții studenților români cu privire la conținutul acestuia. După 5 ani, Statutul Studentului reprezintă cel mai legitim document ce vizează studenții, iar acest lucru trebuie să garanteze adoptarea lui în forma actuală, fără a suferi modificări majore” – Daniela Alexe, Președinte ANOSR

Vă invităm să citiți Statutul Studentului în variantă updatată în 2011.

Share.

Leave A Reply