Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat la o întâlnire online găzduită de Organizația Europeană a Studenților (ESU – European Students’ Union) împreună cu ESN (Erasmus Students Network), avându-i ca invitați pe reprezentanții Directoratului General pentru Educație și Cultură (DG EAC) din cadrul Comisiei Europene, având ca subiect situația studenților Erasmus+ din această perioadă. În contextul răspândirii rapide a noului virus SARS-CoV-19, cunoscut și sub denumirea de Coronavirus în toate statele de pe continentul european, Comisia Europeană oferă posibilitatea beneficiarilor programului Erasmus+ de a apela la clauza de forță majoră din contract. Pentru studenții beneficiari ai unei mobilități internaționale Erasmus+, măsura de aplicare a forței majore este invocată de către instituțiile de învățământ superior, în beneficiul studenților.
Astfel, conform reprezentanților Directoratului General pentru Educație și Cultură (DG EAC) din cadrul Comisiei Europene, aplicarea clauzei de forța majoră oferă o serie largă de soluții pentru studenții aflați în mobilități la momentul izbucnirii crizei COVID-19 și anume:
- Întoarcerea studenților în țara de proveniență, fie prin întreruperea cursurilor din universitatea gazdă, fie prin continuarea lor în mediul online, dacă acest lucru este posibil (dacă universitatea gazdă oferă posibilitatea continuării mobilității online și, de asemenea, dacă universitatea de proveniență acceptă recunoașterea creditelor transferabile – ECTS obținute prin participarea la cursuri online, respectiv susținerea examenelor în același mod);
- Posibilitatea păstrării sumei primite inițial de către student și, eventual, suplimentarea acesteia până la valoarea maximă a grantului, în cazul în care sunt necesare cheltuieli suplimentare pentru transportul spre țara de proveniență. Totuși, este adesea întâlnită măsura de returnare parțială sau totală a grantului primit de către studenți, în funcție de timpul deja petrecut în mobilitate;
- Recunoașterea creditelor de studii transferabile (ECTS) dobândite până în prezent în cadrul mobilității, de către universitățile de proveniență, respectiv cele care vor fi dobândite prin participarea la cursuri și examinări finale online, dacă este cazul.
Menționăm faptul că, deși aceste soluții sunt posibile și recomandate de către Comisia Europeană, factorii decizionali în acest sens sunt universitățile de proveniență și agențiile naționale care administrează programul Erasmus+. Așadar, ANOSR îndeamnă studenții români care se află într-o mobilitate internațională să ia imediat legătura cu coordonatorul programului Erasmus+ din universitatea de proveniență și, ulterior, cu Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP).
De asemenea, pentru studenții înmatriculați în cadrul instituțiilor de învățământ superior de pe teritoriul României care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene (spre exemplu, studenții etnici români de pretutindeni) sau cetățenii români care beneficiază de o mobilitate în țările extracomunitare și se află în situația expirării vizei sau a pașaportului, este recomandat să ia imediat legătura cu Ambasada țării de proveniență.
Pentru studenții români care au aplicat pentru o mobilitate internațională Erasmus+ și au fost selectați, însă din cauza pandemiei de Coronavirus (COVID-19) nu au reușit să plece în mobilitate, există posibilitatea de a beneficia în semestrul următor, îndată ce criza generată se va sfârși, fără a mai trece prin procesul de selecție. Totuși, acest lucru este decis de către universitatea de proveniență care organizează concursul intern de selecție a candidaților pentru mobilități internaționale, împreună cu universitatea gazdă care face selecția finală.
Menționăm faptul că acestea sunt informațiile certe oferite până în prezent de către Comisia Europeană, urmând a fi completate cu noutăți în funcție de evoluția situației.
