Situația mobilităților studențești în România – Un obiectiv dorit, însă neatins încă

0

Una dintre liniile de acțiune ale Procesului Bologna o reprezintă dezvoltarea mobilităților studențești despre care Miniștrii Educației din Europa, reuniți la Întâlnirea Ministerială din 2007 au afirmat: “mobilitatea cadrelor didactice, a studenților și a absolvenților este unul dintre elementele importante ale Procesului Bologna, creând oportunități de dezvoltare personală, dezvoltând cooperări internaționale între indivizi și instituții, influențând calitatea învățământului superior și a cercetării și oferind esența dimensiunii europene” (Comunicatul de la Londra, Mai 2007).

Odată cu publicarea datelor despre universitățile care participă la procesul de colectare a datelor în vederea clasificării universităților și ierarhizării programelor de studiu, ANOSR a analizat situația mobilităților studențești.

Astfel, ANOSR vă prezintă un articol prin care evidențiază situația mobilităților studențești din universitățile românești. Au reieșit principalele aspecte:

• din aproape un milion de studenți români, doar 0.43% au beneficiat de o mobilitate în afara țării.

• din 56 de universități de stat, doar 13 dintre acestea au un raport de mobilitate ce depășește 1% (numărul de studenți mobili/ numărul total de studenți ai universității)

• dintr-un total de 31 de universități private care participă la procesul de colectare a datelor, doar 13 au studenți mobili, iar din acestea 13 doar 2 au un raport de mobilitate de peste 1%.

• cinci universități de stat au trimis în străinătate la studii peste 40% din totalul studenților români plecați la studii, adică un număr de 1591 de studenți, restul de 60% fiind împărțit între celelalte 44 de universități de stat din România.

• În anul 2010, în universitățile românești au venit 1335 de studenți străini, adică de cel puțin e 3 ori mai puțini studenți decât cei care au mers peste granițe.

• procentul studenților mobili români din totalul studenților mobili din Europa este de numai 1.88%.

Share.

Leave A Reply