Situația căminelor studențești

0

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), a realizat un studiu privind “Coșul zilnic – Cât avem, cât ne lipsește” necesar supravieţuirii unui student din România. Acest studiu desfăşurat în 19 universităţi în perioada 7- 20 septembrie aduce în discuţie probleme legate de cazare, masă şi alte cheltuieli necesare unui tânăr. Cheltuielile au fost calculate pentru o lună, iar rezultatele chestionarului au arătat că un student român cheltuie în medie 1400 de RON pe lună pentru a se întreține pe perioada studiilor (această sumă reprezintă media cheltuielilor unui student din România în ceea ce privește: costul de cazare, mâncare, transport, igienă personală, cheltuieli necesare procesului de învățare și bani de buzunar).

Alianţa atrage atenţia asupra faptului că începând din anii ’90 în România a existat mereu o problemă privind locurile de cazare, iar aceasta  tinde să se acutizeze odată cu implementarea Procesului Bologna. Conform lui, Învățământul Superior trebuie să fie accesibil tuturor, iar odată cu creşterea numărului de studenţi problema numărului de cămine devine şi mai impetuoasă. În fiecare an, unui număr mare de studenți  care au nevoie de cazare nu li se aprobă cererea datorită lipsei de locuri.  În această situaţie se găseşte şi Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași care are cel mai mic procent de acoperire a cererilor de cazare (45%). La polul opus se află Universitatea din Craiova, Universitatea de Nord Baia Mare sau Universitatea “Politehnica” din Timişoara  care acoperă în totalitate cererile de cazare însă acestea sunt câteva cazuri izolate.

În ultimii ani, deşi numărul studenţilor a crescut,  există încă probleme, numărul locurilor din cămine nu acoperă cererea de cazare.  Astfel, majoritatea universităţilor din România nu reușesc să-şi cazeze nici măcar studenţii bugetari care conform legislaţiei din vigoare ar trebui să primească  un loc în căminele studenţeşti.

Un alt aspect important îl reprezintă condiţiile inadecvate oferite celor puţin norocoşi care reușesc să  prindă un loc la cămin. În majoritatea centrelor universitare din ţară, cele mai multe cămine au  camere  de 2-6 persoane, locaţia grupului sanitar fiind la comun, pe palier. În urma chestionarului, am aflat că există şi cămine  cu camere de 9 persoane (Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava) şi considerăm inumană această situaţie deoarece procesul educaţiei este perturbat de lipsa intimităţii.

În problemele legate de costurile cazării în cămine s-au observat diferenţe semnificative de la un centru universitar la altul. Spre exemplu, dacă în căminile Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu”, din Cluj Napoca, pentru o cameră cu grup sanitar inclus se plăteşte un preţ de 105, în Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi pentru aceleaşi condiţii prețul poate ajunge la 260 lei lunar. Preţul unui loc în cămin variază între 50 şi 260 lei pe lună, în funcţie de condiţiile de cazare (număr de locuri în cameră, locaţia grupului sanitar, conexiune la internet, cablu TV, gradul de renovare). S-a  mai observat că există o insuficienţă a sălilor de lectură sau a dotărilor din oficii.

Pe lângă cazare, un student trebuie să aibă asigurat și un loc unde să mănânce, lucru pe care nu și-l poate permite tot timpul la un restaurant sau fast-food. Considerăm necesară existența unei cantine în fiecare campus universitar, tocmai pentru a asigura un trai cât mai decent fiecărui student. Din păcate însă, există universități ca Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgul Mureș, Universitatea de Vest Timișoara, Universitatea din Craiova care nu au în prezent cantină. Acestu lucru îngreunează și mai mult viața unui student.

În concluzie, ANOSR consideră  că Universitățile din România trebuie să facă tot posibilul să îmbunătățească considerabil numărul de locuri de cămine și condițiile din acestea, iar acolo unde este cazul să pună la dispoziție o cantină. Totodată, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării ar trebui să îşi îndeplinească  obiectivele de accesibilitate a tuturor categoriilor sociale la Învăţământul Superior, acestea să fie vizibile la nivel naţional  şi să se asigure condiţii decente pentru studenți, în situaţia în care la ora actuală în România  mulţi studenţi renunţă la studiile superioare datorită incapacităţii de a face o facultate şi lucra în acelaşi timp pentru a plăti o chirie de căteva sute de euro lunar.

Alianţa trage un semnal de alarmă, în condiţiile în care nu se remediază problema locurilor de cazare în cămin, riscul renunţării la studiile superioare sau al retragerii va atinge cote culminante, fapt ce va afecta întreaga societate per ansamblu în viitorul apropiat.

Share.

Leave A Reply