Sistemul de învățământ, în criză! Principalele structuri din educație cer 6% din PIB!

0

Necesitatea de alocare urgentă a 6% din PIB pentru educație va fi dezbătută Marți, în cadrul unei mese rotunde, la București, de către cele mai importante structuri neguvernamentale din educaţie. O invitaţie în acest sens a fost trimisă astăzi către presă şi Guvern (Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Finanţelor Publice şi Cabinetul Prim-ministrului României).

 Organizatorii mesei rotunde sunt principalele structuri neguvernamentale din educație: Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Rectorilor (CNR), Consiliul Național al Elevilor (CNE), Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar (FNAP-IP), Federația Națională Sindicală ,,Alma Mater”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Federația Sindicatelor din Educație ,,Spiru Haret”.

 Evenimentul este organizat în contextul unei subfinanțări cronice a sistemului de învățământ și a lipsei unor asumări ferme privind creșterea acestuia până la procentul de 6% din PIB, prevăzut de Legea Educației Naționale și asumat în 2008 de toate partidele parlamentare prin Pactul Național pentru Educație.

Dezbaterea va avea loc Marți, 29 Octombrie, ora 11:00, la Casa Universitarilor din București (Dionisie Lupu 36). Sunt așteptați să participe reprezentanți ai mass media, ai sindicatelor, studenților, părinților, elevilor și rectorilor, dar și reprezentanți ai ministerelor menționate.

 „Nu s-a mai întâmplat, cel puțin în ultimii ani, ca structurile din domeniul educațional să se unească, să stea la aceeași masă și să tragă un semnal comun de alarmă privind nevoile sistemului de educație. Toți organizatorii vor susține acțiuni din ce în ce mai ferme de presiune asupra Guvernului pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație, până când va fi luată o decizie favorabilă. Decidenții trebuie să înțeleagă că fără o investiție decentă în educație, viitorul societății este compromis!” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

 Acțiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educație și informații privind finanțarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web www.6pentrueducatie.ro.

Share.

Leave A Reply