Scrisoare deschisă adresată politicienilor români

0

Acești politicieni, susținuți cu rea credință de o parte din mass-media încearcă să submineze motivele reale pentru care au ieșit în stradă zecile de mii de manifestanți. Noi, organizațiile neguvernamentale, ne solidarizăm cu cetățenii care au decis să protesteze nu numai pentru oprirea unui proiect periculos, ci mai ales pentru apărarea unor principii și cerințe generale precum democrația participativă, statul de drept, asumarea de către guvernanți a propriilor decizii, respectul pentru electorat concretizat în îndeplinirea angajamentelor asumate. Acestea sunt și valorile în virtutea cărora acționăm noi, organizațiile neguvernamentale și tocmai de aceea suntem solidari cu cetățenii care au decis să protesteze pașnic.

Noi nu ne aflăm în spatele, ci alături de protestatari.

Cerem politicienilor să înceteze denigrarea și culpabilizarea cetățenilor care își exercită drepturile și libertățile democratice în stradă. Amintim politicienilor că nu protestele pașnice sperie investitorii corecți, ci corupția și proasta guvernare. Amintim politicienilor că marii investitori au fost alungați din România din cauza incapacității tuturor guvernelor succesive de a construi o infrastructură adecvată. Amintim politicienilor că miliarde de euro din sprijinul oferit de Uniunea Europeană sunt irosite anual din cauza corupției și incompetenței lor. Amintim politicienilor că sute de milioane de euro din banii noștri, ai contribuabililor, sunt cheltuiți în fiecare an netransparent și ineficient. Amintim politicienilor că ei sunt cei care i-au abandonat pe locuitorii din Roșia Montană la mila și discreția unor investitori obscuri, fără a încerca măcar a le oferi altă alternativa.

Încercarea de a deturna discuția de la motivele reale, care au scos oamenii în stradă către ținte false constituie o revenire la metodele propagandei începutului anilor ’90, cand se încerca discreditarea opozanților de atunci ai puterii prin asocierea acestora cu agenți străini intereselor naționale. Pentru a păstra progresele democrației care s-au petrecut în ultimii douăzeci de ani, solicităm tuturor politicienilor români să discute cinstit problemele care au generat actualele proteste și să renunțe la deturnarea atenției publicului către falși vinovați și false probleme.

Respectați-vă cetățenii!

 

Semnează:

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC)
Centru de Resurse pentru Participare Publică
Asociația Pro Democrația
Expert Forum
WWF România
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Fundația pentru Parteneriat
Asociația Miliția Spirituală
Asociația pentru Relații Comunitare (ARC)
Terra Mileniul III
Fundația PACT
Fundația Soroș
APADOR – CH
Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi
Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România
Centrul pentru Politici Durabile ECOPOLIS
Asociația Salvați Dunărea și Delta
Asociația Vira
Fundația Alături de Voi
Asociaţia Funky Citizens
RHRN
Fundația Parteneri pentru Dezvoltare Locală (FPDL)
Societatea Academică din România (SAR)
Freedom House
Institutul pentru Politici Publice (IPP)
Salvați Bucureștiul
Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE)
ECPI-Centrul Euroregional pentru Initiative Publice
Asociația Zeppelin

Share.

Leave A Reply