Scrisoare de susținere a elevilor în demersul lor pentru obținerea dreptului de vot în Consiliile de Administrație

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) – reprezentanta studenților români la nivel național și internațional, sprijină și încurajează demersurile prin care reprezentanții elevilor luptă pentru obținerea dreptului de vot în Consiliile de Administrație din școli.

În acest sens, susținem adoptarea propunerii legislative privind modificarea Legii Educației nr. 1/2011 înregistrată la Camera Deputaților cu numărul de înregistrare Pl-x nr. 574/2014 prin care se acordă elevilor drept de vot în Consiliile de Administrație ale Unităților de Învățământ Preuniversitar printr-un reprezentant major având capacitate deplină de exercițiu. Recomandăm tuturor celor care au putere de decizie în acest sens să întreprindă toate acțiunile care le stau în putință pentru ca acest deziderat să devină realitate, iar elevii din România să își poată face vocea auzită în Consiliile de Administrație.

Susținerea ANOSR vine pe fondul numeroaselor eforturi depuse de-a lungul timpului de structura națională de reprezentare a elevilor – Consiliul Național al Elevilor, sau de diferite structuri locale reprezentative pentru elevi – Asociația Elevilor din Constanța, prin care elevii și-au cerut dreptul de a participa activ la luarea deciziilor din școală și de a fi reprezentați în Consiliile de Administrație. ANOSR consideră că într-un stat care apără și promovează valorile democrației este firesc ca elevii să aibă un cuvânt de spus în ceea ce privește deciziile din școală, atât pentru abordarea unică pe care o pot avea asupra diferitelor subiecte discutate în cadrul ședințelor Consiliilor de Administrație, dar și pentru faptul că ei sunt cei mai îndreptățiți să înțeleagă și să susțină nevoile și interesele principalilor beneficiari ai educației – elevii.

Într-o eră a tehnologiei și informației digitale, contextele în care a  crescut și a trăit fiecare generație a dus la unele schimbări importante de viziune între modul în care acestea privesc diferite subiecte de interes pentru societate – cum ar fi educația, de aceea este extrem de important ca vocea celor care vor beneficia direct de pe urma rezultatelor sistemului educațional actual să poată fi auzită și să aibă un rol în modul în care sunt creionate și gestionate reformele sistemului educațional la nivelul școlilor din România. A exclude generația de elevi de la masa deciziei înseamnă a exclude viziunea generației tinere față de modul în care ar trebui să arate viitorul României, care va fi influențat fără îndoială de cum arată educația.

Mai mult decât atât, statele democratice dezvoltate și-au demonstrat de-a lungul timpului respectul și recunoștința pentru contribuția pe care o pot avea elevii în modelarea sistemelor educaționale, prezența elevilor în structurile decizionale din școală fiind aspecte naturale și normale pentru acestea.

În speranța că elevii vor putea deveni cât mai curând actori a căror voce contează în sistemul preuniversitar românesc, rugăm încă o dată persoanele care pot da elevilor dreptul de a vota în Consiliile de Administrație să sprijine toate demersurile care trebuiesc făcute în acest sens.

Share.

Leave A Reply