Săptămâna de proteste locale continuă

0

Marți – 1 martie 2011, ANOSR a continuat protestele locale în majoritatea centrelor universitare din România. Astfel, studenții și-au scos cearceafurile pe geam, balcon în semn de protest față de problemele ridicate de ANOSR cât și în semn de solidaritate față de acțiunile ANOSR. De asemenea, pe lângă cearceafurile albe și neinscripționate, organizațiile studențești au pus cearceafuri cu mesaje de protest „Drepturile studenților NU sunt negociabile!’ Vrem 25%!; Ești incapabil să votezi, semnat Ministru`;” „Vine trenul din Galați plin cu studenți supărați, Doamne ocrotește Ministeru`”;

Pe lângă partea cu cearceafuri, studenții au fost creativi și au făcut și alte acțiuni de protest. Dintre acestea amintim scrierea procentului de 25% din lumini pe cămine, lucru întâmplat ieri la Constanța. În unele centre s-au mai împărțit banderole, s-au lipit afișe de informare cu privire la revendicări și problemele enunțate continuând astfel și campania de informare și consultare în rândul studenților. (Cluj Napoca, Turnu Severin, Alba-Iulia, Petroșani).

Așadar, protestele VOR continua și astăzi. Miercuri (2 martie), studenții își vor scoate cele mai mari cearceafuri, pictate, bannerele, pânzele negre și le vor amplasa pe universități, cantine, cămine și în locuri din campusuri cât mai vizibile. Printre mesajele de pe bannere și cearceafuri amintim: “Vrem 25%! Drepturile studenților NU sunt negociabile!”; „Cuțitul la OS”; „Vrem 25%!; Ești incapabil să votezi, semnat Ministru`;” „Vine trenul din Galați plin cu studenți supărați, Doamne ocrotește Ministeru’”; „Totu` până la studenți! Pe noi NU ne FUneRIu!” „Prost! Foarte prost ai făcut că ne-ai subestimat! Cu drag, `niste studenti`”; Acestea vor fi amplasate în centrele universitare: Timișoara, Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Petroșani, Baia Mare, Galați, Suceava, Iași, Cluj-Napoca. Pe lângă acțiunea de amplasare a bannerelor, în Cluj-Napoca astăzi vor fi întâlniri cu studenții pentru a-i informa cât mai bine cu privire la nemulțumirile vis-a-vis de nouă lege, iar spre seară studenții vor scrie pe unul dintre cămine, din lumini procentul de  25%.

Joi, organizațiile studențești vor pregăti și vor trimite pachetul studentului “de la mama și tata” pentru domnul Ministru al Educației, direct la MECTS.  Prin acest gest dorim în primul rând, să transmitem faptul că educația românească nu poate fi tratată cu abordări provenite din țări ale căror contexte politice/economice/sociale nu  au similitudini cu cele din România. Stătutul de student în România este unul necunoscut Ministrului Educației și acest lucru trebuie înțeles nu numai de sociatatea civilă, ci însuși de Ministru. Totodată, este o formă de protest prin care ne manifestăm nemulțumirea față de modul în care MECTS ne tratează. Pachetele vor veni către Minister din toată țară. Fiecare centru va fi cât se poate de creativ și va trimite lucruri specifice vieții de student și implicit zonei din care provin. Tot joi, în Cluj-Napoca, se va organiza un marș simbolic cu numele „Marș! Funeriu”.

Studenții sunt tot mai hotărâți să vină la București pentru a protesta, începând de LUNI, 7 MARTIE în față la MECTS, vis-a-vis de problemele mult menționate. Studenții sunt de asemenea nemulțumiți și vor protesta și față de atitudinea domnului Ministru, prin care tratează studenții cu lipsă totală de respect. Acesta, NU recunoaște ANOSR ca partener, indiferent de situație, inclusiv în momentele în care ANOSR are o voce critică și face demersuri pentru a-și reprezenta studenții!

Share.

Leave A Reply