Salvați pe cei recent arestați și condamnați la moarte în Iran

0

European Students` Union a început o campanie internațională ”Salvați pe cei arestați și condamnați la moarte în Iran”, dedicată celor angrenați în mișcarea democratică iraniană. Pentru a înțelege despre ce este vorba vă rugăm citiți mesajul ESU:

Data: 12 ianuarie 2010

”Dragi prieteni Europeni și susținători ai drepturilor omului,

În ultimele 7 luni lumea întreagă a fost martoră la groaznica injustiție facută de guvernul iranian împotriva protestatarilor pașnici. Noi, Uniunea Europeană a Studenților, am fost activi în creșterea  gradului de conștientizare a suprimării libertății oamenilor în Iran și ca urmare, am fost de-a lungul timpului una din multele organizații europene care au arătat activ solidaritate mișcării democratice iraniene.

Cu toate acestea, violențele au degenerat spre măsuri nemiloase de represiune împotriva protestatarilor pașnici, măsuri extrem de severe și tratamente crude aplicate prizonierilor politici (inclusiv violuri și torturi) și arestarea recenta a mai mult de 80 de studenți. Ce s-a întâmplat în ultimele 2 săptămâni a pus de departe un număr prea mare de vieți inocente în pericol și de aceea situația necesită acțiune imediată și atenție specială.

 Scopul acestei scrisori este în primul rând de a reitera importanța susținerii recentei lupte iraniene pentru libertate, egalitate și democrație, iar în al doilea rând pentru a vă ruga să îi susțineți în nenumărate moduri simple, în ideea de a-i proteja de mai multe încălcări ale drepturilor omului  și chiar moarte.

Dorim să vă atragem atenția asupra următoarelor fapte:

• Rapoartele guvernamentale afirmă că cel puțin 8 persoane au fost omorâte și cel puțin 1300 de persoane au fost arestate în timpul protestelor de la data de 19 decembrie (moartea clericului dizident Ayatollah Hossein-Ali Montazeri). Mulți oameni au fost uciși și arestați în ziua Ashura (26 decembrie, 2009). Arestări ale dizidenților politici în Teheran și alte provincii continuă. În rândul celor arestați se numără studenți activiști, femei, tineri, muncitori, activiști ai drepturilor copilului, mame și foști prizonieri politici.

• Foștii prizonieri politici au raportat experiențe ale unor violuri brutale și frecventa folosire a  torturii în închisorile din Iran. Aceste descrieri au crescut dramatic în ultimele câteva săptămâni demonstrând că situația drepturilor omului în Iran atinge cel mai scăzut punct atins vreodată.

• Peste 80 de studenți din diferite universităti din Iran au fost arestați în ziua de 27 decembrie. Printre ei se numără și remarcabila studenta activistă, Bahareh Hedayat, purtătoarea de cuvânt a uniunii studențești a Biroului pentru Întărirea Unității.

• Mohseni Ejee, Procurorul General Iranian, a anunțat că cel puțin trei protestatari vor fi condamnați la moarte. El a avertizat că și mai mulți prizonieri politici vor fi executați curând. Purtătorul de cuvânt al Parlamentului, Ali Larijani, și alți oficiali au amenințat de asemenea că autoritățile vor lua măsuri drastice împotriva oricărui tip de protest. Sistemul Judiciar al Iranului la fel ca  securitatea și forțele juridice al Liderului Suprem au confirmat ordinul de execuție a celor arestați în ziua Ashura și a prizonierilor politici.

• Comitetul Activiștilor pentru Drepturile Omului în Kurdistan a anunțat că regimul iranian a executat recent un kurd aflat în închisoare din anul 2007. Acest lucru a fost făcut fără a urma procedurile legale standard, iar oficialii au refuzat să înapoieze corpul familiei sale.

Drepturile omului și democrația sunt pentru oamenii din toata lumea. Sunt încă multe lucruri de făcut pentru a realiza acest obiectiv în fiecare colț al lumii, în particular în locuri în care oamenii au puține posibilități, sau chiar deloc, de a-și face auzite temerile. Lipsa accesului la media și limitarea comunicării cu restul lumii au condus la aflarea  târzie a abuzurilor. Cu alte cuvinte, adevărate atrocități se pot întâmpla atunci când guvernele, organizațiile și indivizii acționează prea lent. Cu toate acestea, limitarea informației și a comunicării nu poate fi utilizată ca scuză pentru situația din Iran. Imagini, filmări, explicații și rapoarte despre nemiloasele măsuri de represiune și violare a drepturilor omului și-au găsit locul în toate mijloacele media. Noi, ca cetățeni ai unor țări libere și democratice, avem responsabilitatea de a răspunde acestor cereri de ajutor.

Vă rugăm să manifestați solidaritate cu oamenii din Iran. Puteți face acest lucru cerând guvernelor din Europa, organizațiilor din comunitate, grupurilor care luptă pentru drepturile omului, instituțiilor educaționale, organizațiilor studențești și altor membri din societatea civilă democratică să se implice în a susține mișcarea democratică din Iran. Luând în considerare recentele atrocități și semnalele constante venite din Iran, susținem că:

1. Guvernele nu trebuie să rămână indiferente la abuzurile drepturilor omului și ar trebui să întrerupă relațiile diplomatice și economice cu regimul iranian.

2. Grupurile de apărare a drepturilor omului și organizațiile comunității trebuie să ia un rol mult mai activ în a face presiuni asupra regimului iranian pentru a respecta drepturile omului.

3. Oamenii din mediul academic trebuie să fie conștienți de faptul că vocile lor sunt de departe cele mai importante și influente iar colegii lor din Iran au cu disperare nevoie de solidaritatea acestora.

4. Organizațiile Studențești de toate tipurile trebuie să pregătească activități care să ridice gradul de conștientizare a stării colegilor studenți din Iran și să îi asiste în realizarea obiectivului unei societăți libere și democratice în Iran.

Timpul trece în defavoarea victimelor măsurilor abuzive ale guvernului și cu respect vă îndemnăm să acționați rapid.”

Pentru mai multe detalii, accesati.

Share.

Leave A Reply